09 Januari 2014

Cortona, Toscane, Italië

Ga naar overzicht

Deel op:

n Italië word je veelal overdonderd door de soms erg overdadig aandoende bouwstijl van zowel het in- als exterieur van kerken. Dat geldt zeker niet voor de voorgevel van de San Domenico in het Toscaanse Cortona, zo melden Toke en Frans van der Heijdt, fervent dominicaanse spoorzoekers.

Cortona in Toscane.

De kerk stamt uit de 14e eeuw. Fra Angelico, de befaamde dominicaanse schilder, kwam in deze kerk bidden. In het voorportaal hangt een fresco van hem en wel Het Kind tussen HH. Dominicus en Petrus de Martelaar, uit 1433-1434. We hebben er helaas geen beeld van. Wel een foto van het altaar met in de rechterzijkapel een schilderij met H. Dominicus.

Cortona1

Cortona2

De bovengenoemde Petrus de Martelaar (ook wel Petrus van Verona), geboren in 1205,  is in 1221 door Dominicus (overleden in datzelfde jaar op 6 augustus) zelf aangenomen in de Orde. Petrus werd in 1252 vermoord bij zijn strijd tegen het manicheïsme (door Mani in de 3e eeuw in Perzië gestichte religie), waartoe hij als inquisiteur door Paus Gregorius IX was aangesteld.

Door Paus Innocentius IV werd Petrus al in 1253 heilig verklaard. Hij is de patroonheilige van o.a. kraamvrouwen. Tevens wordt hij aangeroepen tegen hoofdpijn, bliksem, onweer, storm en dus logischerwijs ook voor een goede oogst. Ook is het klooster bij de parochiekerk van Het Steiger in Rotterdam aan hem toegewijd.

Het altaarstuk.

Ondanks dat het weer tijdens deze vakantie niet om over naar huis te schrijven was (hebben we dus ook niet gedaan) werd het door o.a. bovenstaande ervaringen toch weer een meer dan geslaagde trip.

Zie ook: Fra Angelico (1395-1455)
Petrus van Verona (1205-1252)

Ontleend aan Presenteerblad van de geloofsgemeenschap van Zwolle.

Klik hier voor meer sporen van her en der.