23 December 2013

Vriendenstichting communiteit Huissen heft zich op

Ga naar overzicht

Deel op:

div> Na 26 jaar heft de &Stichting Vrienden van de Dominicaanse Gemeenschap Huissen’ zichzelf op. Het tijdschrift &Op de Stadsdam’ verdwijnt. Begin volgend jaar richt het vormingscentrum Huissen een nieuwe vriendenstichting op.

Dat staat te lezen in het nieuwe nummer van het tijdschrift Op de Stadsdam, dat meteen ook het laatste nummer is. Het geld van de vriendenstichting was met name belangrijk voor cursisten die vanwege hun beperkte inkomen korting kregen op activiteiten.

Dominicanenklooster Huissen.

Het bestuur van de vriendenstichting nam het besluit &unaniem, zij het met groot hartsverdriet’. Het noemt een aantal factoren, zoals het afnemende aantal donateurs, die bovendien minder bijdragen, de nieuwe eisen van de overheid voor de ANBI-erkenning en de verzelfstandiging van de Stichting Dominicanenklooster.

Per 1 januari moeten stichtingen met een ANBI-erkenning een website hebben waarop bepaalde informatie moet zijn vermeld. Daarnaast zijn er nieuwe eisen aan het geldverkeer met banken. Dit alles zou de Stichting Vrienden te veel geld en moeite kosten.

Bestuur en communiteit zijn dankbaar voor alles wat de vrienden hebben gedaan, sinds 1987. Behalve het tijdschrift (met gedenkwaardige edities over de ramen in de kapel, zie bijvoorbeeld dit artikel: Thomas – een stripverhaal in glas-in-lood) hebben de vrienden bijvoorbeeld bijgedragen aan de zomerweken voor minima, het jongerenwerk in &Onder de pannen’ en andere bijzondere projecten of extra kosten.

Begin 2014 zal de Stichting Dominicanenklooster een vriendenstichting oprichten. Deze stichting, waarvan Aalt Bakker directeur is, beheert het centrum voor bezieling in het klooster. Bakker wil graag dat het klooster in staat blijft om ook mensen met weinig geld van dienst te zijn, en bijzondere projecten te financieren.