02 December 2013

Nieuw W!J na vijf jaar zelfstandig verder

Ga naar overzicht

Deel op:

et interreligieuze dialoogproject Nieuw W!J, dat op 1 december vijf jaar bestond, gaat als zelfstandige stichting verder. Dat schrijft Manuela Kalsky, directeur van het dominicaans studiecentrum DSTS en Schillebeeckx-hoogleraar aan de VU. 'Nieuw W!J is een merk geworden.’

DSTS-directeur en Schillebeeckx-hoogleraar Manuela Kalsky

Het DSTS stond samen met Bureau Intermonde, Echte Welvaart en het Minsterie van VROM aan de wieg van het project, dat op 1 december 2008 van start ging. ‘Inmiddels zijn we vijf jaar verder, veel ervaringen en kennis rijker en een aantal illusies armer’, schrijft Manuela Kalsky. De opkomst van de PVV in de Tweede Kamer en de val van minister Vogelaar betekende het einde van de financiering van het project, maar door de betrokkenheid van een aantal religieuze fondsen ging het project door.

Kalsky: ‘Inmiddels is nieuw wij “een merk” in Nederland en met 30.000 unieke bezoekers per maand één van de belangrijkste spelers op het veld van de interlevensbeschouwelijke dialoog. De website is volwassen geworden en nu het DSTS-onderzoeksprogramma Op zoek naar een nieuw wij in Nederland met het boek Alsof ik thuis ben. Samenleven in een land vol verschillen is afgesloten, krijgt de website met haar vijfde verjaardag een eigen stichting cadeau: de Stichting Nieuw Wij.’

Het DSTS neemt met weemoed en vertrouwen afscheid ‘van ons kindje’, schrijft Kalsky.

Klik hier voor de volledige toespraak van de DSTS-directeur.