31 December 2013

Hulpactie Filippijnen succesvol

Ga naar overzicht

Deel op:

p de valreep van het oude jaar een dankbaar bericht: het spontane verzoek om hulp van Filipijnse dominicanessen na de verwoestende storm in november heeft in Nederland en Duitsland al ruim 50.000 euro opgebracht. Een bericht van zr. Cecilia Espenilla o.p.

Cecilia Espenilla o.p.

Er zijn verschillende communiteiten van dominicanessen in de buurt van het getroffen gebied. &De zusters hebben hard voor de overlevenden gewerkt en doen dat nog’, schrijft zr. Cecilia Espenilla.

Dankzij de goede onderlinge contacten binnen de DSI (Dominican Sisters International) konden Nederlandse en Duitse giften haar snel bereiken via de dominicanessen van Bethanië. Zr. Sara Böhmer o.p., overste van Bethanië, schrijft dat de actie een groot succes is, maar dat er ook nog veel te doen is in het getroffen gebied. Zo beginnen er berichten te komen over ’trafficking’: mensenhandel.

In eerste instantie zijn er hulpgoederen, voedsel en water uitgedeeld in de provincies en steden van Tacloban, Leyte, Samar, Iloilo, Antique, Capiz, Aklan, Cebu en Palawan. Sommige zusters zijn door een centrum van de St. Thomas Universiteit getraind in de zorg voor getraumatiseerde slachtoffers.

filippijnen dankHet ziet er naar uit dat de dominicanessen in januari 2014 kunnen beginnen met het opruimen en het organiseren van levensonderhoud. Ze zoeken nu gemeenschappen om opbouwprogramma’s te beginnen, met de donaties die uit de hele dominicaanse wereld komen. Zr. Cecilia: &Naast basisbehoeften als voedsel en water, konden we al op verschillende aanvragen ingaan, zoals kleine motorbootjes voor vissers; kunstmest, kokosnootzaden en veldvruchten voor boeren; spijkers, hamers, kettingzagen en ijzeren platen om huizen weer op te bouwen; muskietennetten, lakens, waterreservoirs, levensmiddelen, keukengerei, borden, glazen enz. voor het dagelijks gebruik, en tenten voor wie nog steeds geen dak of muren heeft.’

Maar, merkt zr. Cecilia op: de ramp is eigenlijk te groot en het getroffen gebied is zo omvangrijk, &dat er nog altijd plekken zijn waar de eerste hulp wordt gegeven. Het zal zes maanden duren voordat de slachtoffers hun leven weer normaal kunnen oppakken’. Tegelijk waarschuwt ze voor mensenhandelaren, die hun activiteiten opschorven nu meer mensen (vooral vrouwen) in kwetsbare posities zitten.

De hulp uit de dominicaanse familie is zodanig, dat de hulpactie nu &Dominican Family International’ heet. &Wij, de dominicaanse familie op de Filippijnen, willen uiting geven aan onze diepste dankbaarheid tegenover ieder van u: provincies, congregaties, communiteiten, parochies en particulieren die veel gedaan hebben om geld bij elkaar te krijgen en om er voor te zorgen dat de donaties hier bij ons op de Filippijnen terecht kwamen’, schrijft zr. Cecilia.

&De opgaven zijn overweldigend, maar door uw gebed en ondersteuning en het geloof van de overlevenden dat dit niet het einde is… in de liefde en genade van God weten we dat we weer kunnen opstaan’.

Eerder verscheen: Zusters Filipijnen doen hulpoproep

Klik hier voor de volledige brief van zr. Cecilia: Filppijnen-dec2013.