18 December 2013

'Hipste non van Nederland' opent kloosterserie

Ga naar overzicht

Deel op:

e succesvolle kloosterserie van omroep RKK krijgt een vervolg, waarin Leo Fijen met eigentijdse vragen naar kloosterlingen stapt, om van hun visie te leren. De serie begint met dominicanes Holkje van der Veer, over kwetsbaarheid. Kijken! Op 18 januari om 18.00u op Nederland 2.

Leo Fijen, foto Rogier Veldman.

Hoe vinden we rust in ons hectisch bestaan? Kun je nog kwetsbaar te zijn in deze harde tijd? Op 18 januari start een nieuwe kloosterserie van omroep RKK waarin presentator Leo Fijen met dit soort eigentijdse vragen te rade gaat bij kloosterlingen in binnen- en buitenland. De serie wordt zaterdag uitgezonden om 18.00 uur op Nederland 2.

Nieuwe serie
In deze nieuwe serie neemt Fijen elke aflevering een vraag mee het klooster in waar mensen in de buitenwereld mee worstelen. Vragen die in de kloostergemeenschappen ook spelen en waar ze vaak een geheel eigen kijk op hebben ontwikkeld. Leo Fijen: 'Voor het eerst in vijf jaar, trek ik weer langs een aantal kloosters in Nederland en Vlaanderen omdat daar het leven gezocht wordt in zijn meest pure vorm. Ik doe dat ook omdat ik heel graag de levenslessen van mannen en vrouwen in abdijen terug wil geven aan de hedendaagse samenleving.’

Holkje van der Veer o.p., Foto: William Moore.

Aflevering 1: 'De hipste non van Nederland’
Als eerste deelt de jongste dominicanes van Nederland, Holkje van der Veer (53) haar kijk op kwetsbaarheid. Allereerst de kwetsbaarheid van haar eigen lichaam door de genetische afwijking &het syndroom van Marfan’ (kleine longen en buitengewoon lange ledematen). &Ik ben altijd een godzoeker geweest, maar doordat ik weet dat mijn leven onder druk staat wil ik vandaag een zinvol leven leven’, aldus de 'hipste non van Nederland’ en schrijfster van het boek Verlangen als antwoord.

Over de kwetsbaarheid van het kloosterleven zegt zij: &Vaak krijg ik de vraag: met hoevelen (broeders en zusters) zijn jullie nog? Alsof ik in een monument woon! Het zou toch doodzonde zijn als er een einde komt aan het kloosterleven.’

Geschiedenis
In 1998 begon RKK met de Kloosterserie waarin eerst bekende Nederlanders en later Fijen zelf het klooster in gingen. De serie geeft kijkers inzicht in deze bijzondere wereld achter de kloostermuren. Klik hier voor oudere afleveringen.

In deze nieuwe serie bezoekt Leo Fijen onder andere ook het Benedictijnenklooster Slangenburg in Doetinchem, Het Kapucijnklooster in Velp, de Franciscanen in Amsterdam,  De Blauwe Zusters in Rome van de Nederlandse moeder overste Anima Christi.

De RKK Kloosterserie 2014 wordt uitgezonden vanaf 18 januari wekelijks om 18.00 uur op Nederland 2.