06 December 2013

Het schandaal en het wonder van mensenhandel

Ga naar overzicht

Deel op:

eze week werd in het Europese Parlement in Brussel een boek gepresenteerd over de afschuwelijke handel in Eritrese vluchtelingen, zo afschuwelijk dat het ongelofelijk is, maar toch echt waar. Erik Borgman schreef de inleiding. &Dit is onze wereld, waarin het evangelie goed nieuws moet zijn, anders stelt het niet veel voor’.

human-trafficking-sinaiHet gaat hier om verschrikkelijke geschiedenisssen, die eerst niet geloofd werden. Dat is inmiddels veranderd, mede dankzij eerder werk van de auteurs van dit boek Mirjam van Reisen, hoogleraar internationale sociale verantwoordelijkheid in Tilburg, Meron Estefanos, een Zweedse journalist en activist van Eritresche afkomst, en dr. Conny Rijken, docent Europees recht en mensenrechten aan de Universiteit van Tilburg.

Het boek heet The Human Trafficking Cycle: Sinai and Beyond. Het gaat over de praktijk dat mensen uit Eritrea, meestal mensen die de dictatuur in hun land al ontvlucht zijn, gekidnapt worden uit vluchtelingenkampen, worden doorverkocht en in de Sinai-woestijn terecht komen.

Trafficking is mensenhandel, meestal omwille van illegaal werk of prostitutie, in dit geval om afschuwelijk en stelselmatig gemarteld te worden om losgeld van de familie te krijgen. De slachtoffers krijgen mobiele telefoons om hun familie op te bellen, zodat die horen hoe zij worden gemarteld, maar zo weten wij ook tamelijk precies wat er gebeurt.

&Het is ontmenselijking in alle opzichten’, schrijft Erik Borgman. &Als deze mensen niet bezwijken en daadwerkelijk vrij komen, komen ze in Israël of Egypte terecht, of proberen over te steken naar Lampedusa. De mensen op de boot die op 3 oktober in de Middellandse Zee verging, waren vrijwel allemaal Eritreeërs. De jongen op de kaft van het boek is een overlevende.’

Erik Borgman, hoogleraar publieke theologie in Tilburg en lekendominicaan, schreef de inleiding van deze studie. &Voor mij heeft dit rechtstreeks te maken met wat ik onder theologie en verkondiging versta’, schrijft hij in een bericht aan zijn dominicaanse zusters en broeders. &Want dit is de wereld waarin we leven en waarin het evangelie goed nieuws moet zijn, anders stelt het uiteindelijk niet veel voor.’

In zijn inleiding schrijft hij: &Wat de slachtoffers doormaken is onvoorstelbaar voor de meesten van ons, gelukkig maar. Zij moeten de rest van hun leven met de littekens leven. Het mag ons niet verbazen als ze soms totaal wanhopig zijn. Het ontzagwekkende wonder is dat ze zo vaak de moed hebben om door te gaan en zelfs iets van hun leven te maken. Van dat wonder leven wij.’

Via deze link kunt u het hele boek lezen. Zie ook deze link over het boek.

Veel religieuzen, met name vrouwelijke, zijn actief in het verzet tegen alle vormen van mensenhandel, onder wie zr. Marjolein Bruinen van de Dominicanessen van Bethanië, die betrokken is bij het Renate-netwerk.

Paus Franciscus wil een jaarlijkse gebedsdag tegen mensenhandel uitroepen, waarschijnlijk op 8 februari, de feestdag de heilige Josephine Bakhita, een Soedanese slavin die eind 19e eeuw in Italië de vrijheid kreeg en religieuze werd.