20 December 2013

‘Een dominicaanse tatoeage voor mijn zoon’

Ga naar overzicht

Deel op:

oit kondigde lekendominicaan Roy Clermons op deze plaats aan dat hij een 'dominicaanse tatoeage’ had laten zetten. Toen was het een 1 aprilgrap. Maar nu is het echt zover. Tijdens de jaarvergadering van de DLN  ontblootte Roy zijn onderbeen. En wat zagen zijn broeders en zusters toen?

Roy Clermons

Roy Clermons: &Ongeveer vier weken geleden heb ik een tatoeage op mijn linker onderbeen laten zetten. De tatoeage toont een leeuw die het dominicaanse wapenschild vasthoudt. Dit is niet mijn eerste tatoeage, ik heb er meer en allemaal hebben ze een bijzondere betekenis.’

&De aanleiding voor deze tatoeage is een bijzondere gebeurtenis die op 8 augustus van dit jaar heeft plaatsgevonden. Op die dag is onze zoon Luuk geboren. Het is ook de dag waarop we jaarlijks de heilige Dominicus gedenken. Mijn vrouw kwam toen met het lumineuze idee om een tatoeage te laten zetten.’

&De leeuw staat voor het sterrenbeeld waaronder Luuk geboren is, maar het is ook het symbool van de evangelist Marcus. Als dominicanen zijn we verkondigers van de blijde boodschap van het evangelie. Ik zie deze tatoeage ook als een van mijn manieren van verkondiging. Het dominicaanse schild staat voor het centrale begrip in de dominicaanse spiritualiteit: veritas, waarheid.’

 m

&Ik zal Luuk stimuleren om zo waarachtig mogelijk mens te zijn en dat hij steeds zal zoeken naar echtheid, waarheid in zijn leven. Voor mij geldt daarbij ook vooral loslaten en ruimte geven. Ik kan hem mijn waarheid niet opleggen. Hij moet de zijne zoeken, maar vanuit het besef dat hij gedragen wordt door mij, door zijn moeder, door God.’

&Hij zal wellicht meer dan eens onderuit gaan in het leven, maar ik zal er zijn voor hem zoals God heeft laten weten aan ons dat Hij er zal zijn. Sterker nog, binnenkort is het Kerstmis. God komt ons nabij als mens. Hij is ons nabij in de gestalte van een kwetsbaar pasgeboren mensenkind. Dat kind zal zijn leven leiden vanuit de diepe waarheid dat wij mensen gedragen worden door God, zelfs in onze meest verlaten en eenzame momenten.’

Zie ook Lekendominicanen zetten tatoeage uit verbondenheid
en Ja, het was 1 april. Maar de rest is echt waar