05 November 2013

Zwarte Piet discriminatie? Leer feest vieren!

Ga naar overzicht

Deel op:

et Sinterklaasfeest heeft diepe wortels, dieper dan de tijd van de slavernij, betoogt André Lascaris op de website Nieuw W!J. Het is een winters overlevingsfeest, een ordenend gemeenschapsfeest en een viering van de menselijke seksualiteit.

plakdecoratie-zwarte-piet-veerIk heb zwarte Piet nooit geassocieerd met domheid, eerder met slimheid. Hij is in sommige verhalen de redder in de nood. Het is gemakkelijk migranten met een donkere huid aan te praten dat het bij zwarte Piet om discriminatie gaat. Ik denk dat de aanklagers hun negatieve persoonlijke ervaringen ten onrechte tot een universele ervaring maken.

Zwarte Piet komt uit een andere traditie dan die van de slavernij. Het idee van discriminatie komt op, omdat sommigen deze interpretatie propageren. Het christendom heeft het feest enigermate gekerstend. De figuur met geschenken is een bisschop geworden, de zwarte Pieten roepen het kwaad in herinnering dat van onverwachte hoeken het menselijk leven kan binnenvallen. Het Sinterklaasfeest met zijn geschenkjes, rijmen en drankjes maakt ons tot 'gezellen’. Het roept een 'wij’ op, een oud 'wij’, maar een dat misschien voldoende plezier geeft om op adem te komen en naar een 'nieuw wij’ te zoeken.

Zwarte Piet als discriminatie is gezeur. Wie zeurt, moet leren feest te vieren.

Klik hier voor de volledige tekst van André Lascaris op de website van Nieuw W!J. Ook is er een wekelijkse blog op www.meerdanikzelf.nl.