14 November 2013

Zusters Filipijnen doen hulpoproep

Ga naar overzicht

Deel op:

PDATE – Het is een rampjaar voor de mensen in de Filipijnen, schrijft dominicanes Cecilia Espenilla. Een aardbeving in oktober, aanvallen van moslimrebellen in september, en nu een tyfoon die een verwoestend spoor door het land trok en minstens 10.000 slachtoffers eiste.

UPDATE 14-11: zr. Sara Böhmer, overste van de Dominicanessen van Bethanië, heeft lang met zr. Cecilia gewerkt en kan ook zorgen voor het doorsturen van giften. Stuur een e-mail naar zr. Sara of maak uw gift over naar rek.nr. 578920042 bij ABN AMRO, ten name van Dominicanessen van Bethanië, onder vermelding van &Filipijnen’.

Cecilia Espenilla o.p.

Zr. Cecilia Espenilla is lid van de congregatie van Catharina van Siena in de Filippijnen en Azië-coördinator van DSI, de koepelorganisatie van 24.500 dominicanessen wereldwijd. In een brief aan haar &zusters, broeders en vrienden’, verspreid via o.a. de Facebookpagina van Dominican Net, vertelt ze over de rampzalige gebeurtenissen van de laatste maanden en de noodzaak te helpen.

De zes zustercongregaties in de Filipijnen hebben al financiële hulp gegeven vanwege drie gebeurtenissen die duizenden mensen hebben getroffen. Ten eerste de aanvallen door moslimrebellen op drie grote gemeenschappen in Zamboanga (op het eiland Mindanao), drie weken lang in september. Velen raakten hun huis en bezittingen kwijt, meer dan tweehonderd mensen zijn gedood.

Ten tweede een aardbeving van 7,2 op de schaal van Richter, op het eiland Visayas, op 15 oktober. Weer verloren velen hun huis en stierven meer dan tweehonderd mensen. Ook liep een aantal schoolgebouwen van twee dominicaanse congregaties  forse schade op.

tyfoon-Filipijnen-nov2013De tyfoon Haijan van vrijdag 8 november was de sterkste ooit op land gemeten en heeft onvoorstelbaar veel schade aangericht. &De vernietiging is een grote menselijke tragedie’, schrijft zr. Cecilia, &en gaat mijn voorstellingsvermogen te boven. Een stad is vrijwel volledig verwoest en er zijn zeker 10.000 doden gevallen’.

De binnen DSI samenwerkende dominicanessen van de Filipijnen vragen de dominicaanse wereld om financiële steun, om de meest getroffen gebieden te hulp te schieten. U kunt per e-mail contact opnemen met zr. Cecilia Espenilla o.p. U kunt ook contact opnemen met de internationaal coördinator van DSI.

ustdomnetyouthgroup-filipijnen

Oproep van de dominicaanse jeugdgroep van de St. Thomas-Universiteit in Manilla. Bron: Facebook.

update 13 november: Op de bewuste facebookpagina staat inmiddels een bericht van Christopher Jeffrey Aytona o.p.:

You can help the Dominican Province of the Philippnes : For cash donations you may send to Account Name: Dominican Province of the Philippines, Incorporated, Account Number (Dollar Account): 0214 0218 89, swift code BOPIPHMM, Bank of the Philippine Island, #1 Biak-na-Bato St., corner Quezon Avenue, QC 1114 (bank address)
Please let me know if you have deposited some amount so we can verify the receipt of your donations. Thank you. Let us keep in touch, and pray for one another. fr. Christopher Jeffrey Aytona OP
*
Ook in Ierland is men gaan inzamelen. Zie hier een filmpje op YouTube van de Ierse dominicanen, die meedoen aan One Percent Difference, een initiatief om Ieren een procent van hun inkomen te laten geven aan een goed doel naar hun keuze (zie http://onepercentdifference.ie/)
*