15 November 2013

De pijl - meditatie bij een dominicaans kunstwerk

Ga naar overzicht

Deel op:

i>De pijl, een klein werkje van 16 x 32 cm, lijkt het een simpele snel getekende schets. Maar onder de eenvoud gaat een weloverwogen opbouw van lijnen en penseelwerk schuil. Het is gemaakt door zr. Claire Rolf o.p., een in Canada wonende moniale.

Klik op de afbeelding om te vergroten.

De tekening, gemaakt met zwarte inkt op papier, was op 3 november de beeldmeditatie op de rijke website www.artway.eu. Dr. Matthia Langone bespreekt er dit werk van zr. Claire Rolf, die woont in het nieuwe monastieke klooster Queens of Peace. Het bestaat pas sinds 1999, maar is al onderscheiden met een eredoctoraat van Saint Mark’s College, de theologische faculteit van de universiteit van British Colombia in Canada.

Matthia Langone schrijft: ‘Op het eerste gezicht lijkt het een simpele snel getekende schets, maar onder de eenvoud gaat een weloverwogen opbouw van lijnen en penseelwerk schuil.’

‘De man strekt zich zo ver mogelijk uit. Als zijn voeten nog verder overeind zouden komen, zou hij omvallen. Zijn vingers rekken zich helemaal uit tot dichtbij de rand van de lijst, alsof hij verlangt naar dingen die boven de beperkingen van tijd en ruimte uitgaan. De man lijkt weg te willen vliegen, omhoog, om daar middenin de roos doel te treffen.’

‘Wie is deze monnik met zijn hoofd in zijn nek en gezicht naar het licht gekeerd? Het is een afbeelding van Dominicus in gebed. Maar het is niet zomaar een gebed. Het is de zevende gebedshouding uit een lijst van negen manieren om te bidden die Dominicus met regelmaat in acht nam. De negen gebedshoudingen werden in 1278 beschreven en in illustraties weergegeven. Dit werk is sindsdien een Dominicaanse geestelijke klassieker. De 21e-eeuwse kunstenares zr. Claire Rolf o.p. heeft hem doorvoeld met haar hart, zodat ze de ervaring van de binnenkant van deze gebedshouding doorgeeft van hart tot hart.’

Klik hier voor de volledige tekst van deze meditatie
Klik hier voor de website van het klooster ‘Koningin van Vrede
Klik hier voor meer informatie over de ‘negen manieren van bidden