12 November 2013

Berchmanianum wordt academiegebouw Radboud

Ga naar overzicht

Deel op:

e Radboud Universiteit Nijmegen neemt het Collegium Berchmanianum over. De universiteit krijgt de beschikking over dit unieke gebouw nadat de huidige bewoners, onder wie zeven dominicanen, hun intrek hebben genomen in nieuw te bouwen zorgappartementen in de wijk Brakkenstein.

De universiteit meldt in de tweede helft van 2015 te willen starten met de aanpassing tot academiegebouw. De universiteit had al in 1978 het eerste recht tot koop vastgelegd en ziet de aanschaf van het gebouw als de &vervolmaking van de groene campus met veel moderne gebouwen’. In het Berchmanianum worden onder meer de verschillende diensten die momenteel gehuisvest zijn in het bestuursgebouw ondergebracht.

berchmanianum

Het rijksmonument Collegium Berchmanianum is gelegen op de hoek Houtlaan-Heyendaalseweg in Nijmegen, op een perceel van ongeveer 7,3 hectare. Het markante klooster is tussen 1927 en 1929 als studiehuis gebouwd en ontworpen door Jos en Pierre Cuypers in opdracht van de Jezuïetenorde.

De laatste jaren is het gebouw in gebruik als kloosterbejaardenoord, waar ook een klein aantal dominicanen woont. Zij zullen ook gaan wonen in de nieuw te bouwen zorgappartementen in de groene wijk Brakkenstein, op korte afstand van het Berchmanianum.