31 Oktober 2013

Sporen in Sicilië

Ga naar overzicht

Deel op:

rans van der Heijdt uit Zwolle is een trouw lezer van deze site en een ervaren dominicaanse sporenzoeker. Deze zomer was het weer raak, toen hij met zijn vrouw in Sicilië was.

Dankzij de mooie rubriek sporen en de stukjes over sporen in het blad van de geloofsgemeenschap in Zwolle, &sta ik bijna vanzelfsprekend “op scherp” bij het bezoeken van buitenlandse steden’, schrijft Frans van der Heijdt. Er zijn dan ook al bijdragen geplaatst van hem over sporen in Estland, Roemenië en het Zuid-Duitse München.

Deze zomer maakte hij met zijn vrouw Toke een rondreis door Sicilië &en ook daarbij was het weer raak’, drie dominicaanse sporen kwamen zij tegen, en rapporteren:

Via San Domenico Erice - Sicilie?

1. Via San Domenico in Erice
Erice is een middeleeuws stadje aan de noordwestkant van Sicilië, gelegen op een steile rots. Het stadje heeft een prachtige dom, Chiesa Madre, en imposante stadsmuren uit de Romeinse tijd.

Via San Domenico de Guzman in Taormina Sicilie

2. Via San Domenico de Guzman in Taormina
Taormina ligt aan de noordoostkust van Sicilië. Hiervandaan heb je zicht op de Etna. In deze plaats is nog veel te zien van Romeinse en Arabische invloeden.

Palazzo Clarenza di S Domenica Sicilie

3. Palazzo Clarenza di San Domenico in Catanië
Alhoewel het naambordje spreekt van S. Domenica moet het S. Domenico zijn. Ook de Rotary maakt wel eens een foutje.
Dit gebouw stamt uit de 18e eeuw. De functie ervan heb ik helaas niet kunnen achterhalen.
Catanië ligt ongeveer in het midden van de oostkant van het eiland. Het is in grootte de tweede stad van het eiland, na Palermo. De huidige stad is grotendeels ontstaan na de grote aardbeving van 1693 en is opgetrokken in de barokke stijl, met gebruikmaking van de zwarte lavasteen. De stad ademt een grandeur met name rondom de dom en de universiteitsgebouwen in het hart van de stad.

Klik hier voor meer sporen van her en der.