07 Oktober 2013

Erik Borgman en Thijs Caspers op 'de Bezieling'

Ga naar overzicht

Deel op:

rijdag 4 oktober ging de nieuwe website &de Bezieling’ van start, met als ondertitel &Hedendaags leven ontmoet christelijke spiritualiteit’. Twee lekendominicanen leverden bijdragen: Erik Borgman en Thijs Caspers. Twee long en must reads.

De website &de Bezieling’ wordt gemaakt door Theo van de Kerkhof, voormalig redacteur van opinieblad VolZin. De nieuwe website vervangt het &rk-kerkplein.org’ en wil &een brug slaan tussen het religieuze leefklimaat zoals zich dat heden ten dagen aandient en de kennis en inzichten zoals die leven in de academische theologie, of geesteswetenschappen in bredere zin’, aldus de redactie.

De website, die gefinancierd moet worden door giften, wil geen nieuwssite zijn maar &een vorm van slow journalism’ , waarbij de 'volgehouden vraag’ kenmerkend is. Erik Borgman gaat maandelijks een column schrijven.

Bij de start van de website werd Erik Borgman, hoogleraar theologie in Tilburg, geïnterviewd over zijn geloof. Theoloog en VKMO-medewerker Thijs Caspers schreef een artikel over de gelovige verwerking van zijn reizen naar Kenia.

&In Kenia leerde ik de zin van kwetsbaarheid kennen’

Thijs Caspers.

&In de loop der jaren ben ik er meermaals geweest, voor kortere en langere tijd. Toch word ik altijd weer overvallen door het contrast. Vertrekkend uit Nederland heb ik het gevoel nog een hoop belangrijke zaken te moeten afronden. Die – eenmaal in Kisumu – heel onbeduidend lijken.

In Kenia zijn tal van zaken zichtbaar in het alledaagse leven, die wij in Nederland grotendeels hebben weggeorganiseerd. Levensmomenten die onze kwetsbaarheid raken – zoals ziekte, lijden, dood – liggen er dichter aan de oppervlakte en hebben er een “natuurlijke plaats”. Het maakt dood, aftakeling of verlies niet minder erg. Het is eerder dat de zichtbaarheid ervan, mij eraan herinnert – of ik het nu wil of niet – dat ik zelf kwetsbaar ben. Dat mijn eigen bestaan breekbaar is. Een besef dat weer snel dreigt te verwateren eenmaal terug in Nederland.’

Lees hier de volledige tekst

De geloofsbelijdenis van Erik Borgman

Erik Borgman (Foto: Arjan Broers).

&De moderne cultuur denkt instrumenteel. Iets is van waarde omdat het iets oplevert voor iets anders. Substantiële waarden laten zich in het moderne denken maar moeilijk plaatsen. Wat niets oplevert, is ook niks.’ Maar in het alledaagse leven is dat een volstrekt inadequate denkhouding. Borgman: &Dat heb ik wel van pastores geleerd die met daklozen en verslaafden werken. Als je het niet weet te waarderen als een alcoholist drie maanden van de drank afblijft, dan kun je dat werk niet doen. Voor sommigen is het verder weg gelegen doel “je leven weer op de rails krijgen” nu eenmaal geen mogelijkheid. Maakt het dan allemaal niets meer uit wat er met hen gebeurt?’

Zelfredzaamheid is een modern dogma, vindt de hoogleraar: &Een hele hoop mensen zijn niet zelfredzaam en zullen het ook nooit worden. Uiteindelijk geldt dit voor ons allemaal, alleen sommigen – ik – ben in een situatie waarin ik dat zou kunnen vergeten. De moderniteit kan onze fundamentele afhankelijkheid en armoede ideologisch geen plaats geven. Tegen mensen die niet zo goed mee kunnen in onze complexe maatschappij, zeggen wij individueel of collectief: “Jullie schieten tekort; jullie zijn niet goed genoeg.” En denk maar niet dat die mensen dat niet begrijpen. Die horen heus wel de boodschap dat ze alleen maar geld kosten.

Er zijn een hele hoop mensen die niet zoveel meer in de aanbieding hebben dan simpelweg er zijn en daarin van belang zijn. In het religieus wereldbeeld zijn er geen zinloze mensen en zelfs geen reddeloze situaties.’

Lees hier het volledige interview.

Zie ook www.lekendominicanen.nl