19 September 2013

Sejny, Polen

Ga naar overzicht

Deel op:

n het noordoosten van het huidige Polen, vlak onder de grens met Litouwen, ligt het plaatsje Sejny. In de achttiende en negentiende eeuw maakten de dominicanen er een interculturele stad van. Een dominicaans-joodse verrassing, vertelt Edward Skubisz.

Sejny ligt in een gebied waar ook veel Litouwers wonen. In de 15e en 16e eeuw was het deel van het toen grote Litouwse Groothertogdom, dat van 1454 tot 1795 verbonden was met Polen in een personele unie. Tijdens de Zweedse bezetting van Polen en Litouwen (1655-1660) werd het stadje geheel vernietigd. Maar het krabbelde op en beleefde in de 18e en 19e eeuw een nieuwe bloei.

De Witte Synagoge

De Dominicanen in Vilnius, de hoofdstad van Litouwen, hadden al in 1602 de bezittingen gekregen van een starost (lokale bestuurder) in Sejny. Deze man was calvinist, maar droomde dat hij beter rooms-katholiek kon worden. Daarop meldde zich bij de dominicanen in Vilnius, die zo in staat waren in 1610 een klooster te stichten in Sejny.

In de achttiende eeuw nodigden de dominicanen joden uit om zich in de stad te vestigen en de handel in de stad en omgeving leven in te blazen. Zij hielpen hen onder andere bij de bouw van een synagoge, nu genaamd de Witte Synagoge. Mede daardoor werd Sejny een interculturele stad, waar Polen, Litouwers, Duitsers en Joden woonden en werkten.

Ongeveer 200 jaar hebben de Dominicanen in Sejny gewerkt. Toen Polen-Litouwen werd opgedeeld door de Pruisen, Oostenrijkers en Russen, kwam dit deel van Polen-Litouwen onder Pruisisch bestuur, die in 1804 de dominicanen wegstuurden. In 1832 werd hun klooster de woonplaats voor de bisschop en zijn seminaristen. Dit gebouw is nog steeds te bezichtigen, zoals ook de synagoge. In de synagoge worden nu allerlei culturele en interculturele bijeenkomsten gehouden, georganiseerd door de stichting Pogranicze.

Voor meer info in het Engels o.a. http://en.wikipedia.org/wiki/Sejny

Edward Skubisz

Ook dominicaanse sporen gezien? Schrijf en fotografeer mee aan deze mooie serie!