06 Augustus 2013

La Sainte Baume, Frankrijk

Ga naar overzicht

Deel op:

n Zuid-Frankrijk, in het kustgebied onder Cannes, ligt La Sainte Baume: een heilige grot, waar volgens legenden Maria Magdalena dertig jaar heeft gewoond. De dominicanen, die Maria als patrones vereren, beheren de grot en de kapel.

Met dank aan Jos Zijlmans en Carel Verhagen

La Sainte Baume

Hoog in de bergen bevindt zich de grot waar volgens een overlevering Maria Magdalena dertig jaar woonde en ook begraven is. Engelen brachten haar zeven keer per dag naar de top van de berg, waar ze in extase raakte. De top van de berg heet de St Pilon. De dominicanen hebben deze grot en kapel in beheer. Er worden leuke excursies gehouden.

De kapel in de grot.

In Saint Maximin la Sainte Baume staat een grote gotische basiliek, die aan Maria Magdalena gewijd is. De kerk heeft een groot en beroemd orgel, dat in 1772-1774 werd gebouwd door dominicaan Jean-Esprit Isnard en nooit gemoderniseerd werd.

De basiliek bij de heilige grot (Sainte Baume).

In het hotel dat de dominicanen ook beheren, is een expositie te zien.

 

Ook dominicaanse sporen gezien? Schrijf en fotografeer mee aan deze mooie serie!