07 Augustus 2013

Goedkope vergeving

Ga naar overzicht

Deel op:

In een folder van een centrum voor bezinning, bezieling en beweging las ik een aankondiging van een cursus over “de bevrijding van vergeving”. De cursus duurt nog geen twee dagen. De tekst zegt: “Vergeving gaat over jezelf en niet over de ander. Je kunt jezelf bevrijden.” André Lascaris is verbijsterd.

André Lascaris o.p..

&Vergeven is een innerlijk proces uit liefde voor jezelf, waarbij je de ander niet nodig hebt. Wil je niet langer rond blijven lopen met pijn, verdriet en woede? Vergeving is het mooiste geschenk dat je jezelf kunt geven’, zo stelt de folder.

Ik ben verbijsterd. Vooral de zin 'je hebt de ander niet nodig’ treft me. Mijn verbazing berust niet alleen op mijn christelijke achtergrond. Ook zonder die achtergrond roept deze zin een zekere walging op. Je hebt een ander diep gekwetst, maar je gaat jezelf vergeven dat je dat gedaan hebt en zegt tot de gekwetste partij: 'Je kunt ophoepelen, ik heb je niet nodig’. In feite bevestig je de oorspronkelijke kwetsuur. Of je bent zelf de verwonde partij, maar je hebt degene die jou beschadigd heeft niet nodig om een gelukkig mens te worden.

Lees de volledige tekst op de website www.meerdanikzelf.nl