25 Juli 2013

Sporen in Kroatië

Ga naar overzicht

Deel op:

roatië, waar momenteel het generaal kapittel van de Orde plaatsvindt, heeft een lange dominicaanse geschiedenis. Lekendominicanen Gerard van Etten en Jan van Hooydonk reisden door het land en vonden sporen. Een beeldverslag.

In Trogir, waar het kapittel plaatsvindt,staat een kerk van St. Dominicus met deze opmerkelijke beelden boven de grote deur: links een lokale dominicaanse bisschop, rechts Maria Magdalena – patrones van de Orde – slechts gekleed in heur haar.

*

De dominicaanse provincie van Kroatië telt momenteel 81 broeders, van wie een kwart in opleiding is. De gemiddelde leeftijd is 53 jaar, de broeders wonen in vier conventen en negen huizen.

*

Op de foto onder het dominicanenklooster in het dorp Bol, op het eiland Brac. De oudste delen van het klooster zijn uit 1475.

Het dominicanenklooster in Dubrovnik is een van de belangrijkste monumenten in deze prachtige stad. De dominicanen vestigden zich in 1235 in Ragusa (nu: Dubrovnik), de handelsstad aan zee die in eeuwige wedijver met Venetië was. Het huidige gebouw dateert vooral uit de 14e en 15e eeuw.

In Dubrovnik is ook een plaquette te zien, die herinnert aan het bezoek dat magister-generaal Ludovicus Theissling in 1922 aan dit klooster bracht. Hij is de enige Nederlander die ooit magister-generaal van de orde is geweest. Klik hier voor een portret.

De ontmoetingen van de twee lekendominicanen en spoorzoekers beperkten zich tot gebouwen, schrijft Jan van Hooydonk. ‘De enige dominicaan die we even gesproken hebben, was een medebroeder die na lang bellen verscheen in een raam van het klooster in Bol. Nee, hij kon de deur van het klooster en het museum niet voor ons, toeristen, openmaken – al had de VVV ons dat wel beloofd…’

Ook dominicaanse sporen gezien? Schrijf en fotografeer mee aan deze mooie serie!

Eerder verschenen

01 mei 2022
Leestijd 2 min

Dominicaanse sporen

Lees meer