17 Juli 2013

San Domenico kerk in Orvieto, Umbrië

Ga naar overzicht

Deel op:

et de bouw van deze kerk werd in 1233 begonnen, een paar jaar na de dood van Dominicus, in 1221. Het was één van de eerste kerken van de orde der dominicanen, die in 1216 officieel begon.

San Domenico is een typische in de dertiende eeuw gebouwde kerk. Typisch, omdat de San Domenico later verkleind is ten behoeve van de huisvesting van de Vrouwelijke Academie voor de Gymnastiek, waardoor alleen het transept en de apsis zijn overgebleven (1932).

Het mooie gotische portaal aan het uiteinde van de rechter transeptarm, dat nu de façade is, is nog niet zo lang geleden uit een kerk in de omgeving van Orvieto naar hier overgebracht.

Een plaquette tegen de huidige zijkant van de kerk bevat versregels van Dante, die betrekking hebben op Thomas van Aquino (1225-1274). Hij woonde enige tijd in het aangrenzende klooster, dat in 1934 werd afgebroken.

De kerk is een bezoek waard om het prachtige grafmonument dat Arnolfo di Cambio in 1285 maakte voor kardinaal Guglielmo de Braye en dat model heeft gestaan voor veel veertiende-eeuwse grafmonumenten. Via de kapel rechts van de apsis kunt u in de Cappella Petruci komen, die is ontworpen door de renaissance-architect Sanmicheli, in 1516-1523. De kapel heeft een achthoekig plattegrond en diverse sculpturen.

Aangeleverd door de fam. Hofstede, overgenomen uit &Presenteerblad’ van de geloofsgemeenschap van de Dominicanenkerk Zwolle.

Ook dominicaanse sporen gezien? Schrijf en fotografeer mee aan deze mooie serie!