10 Juli 2013

Nederlandse dominicanen zijn de oudsten

Ga naar overzicht

Deel op:

n geen enkele dominicaanse provincie is de gemiddelde leeftijd van de broeders zo hoog als in Nederland. Met 77 jaar hebben zij de twijfelachtige eer de nestoren van de orde te zijn, die wereldwijd bijna zesduizend broeders telt. Dat staat in de statistieken die verzameld zijn voor het komend generaal kapittel, in Trogir (Kroatië).

Ook aan de andere kant van de leeftijdsbalk staat Nederland er niet goed voor: net als in Chili en Vlaanderen is er hier geen enkele broeder in het vormingstraject. Overigens zijn er tekenen dat die situatie in Nederland gaat verbeteren.

De orde telt bijna 6000 broeders, onder wie 4430 priesters, 345 lekenbroeders, 918 student-broeders, 18 deken, 208 novicen en 36 bisschoppen. De grootste provincie is Polen (443 leden), de kleinste is Puerto Rico (15 leden).

Provincies die veel jongemannen in opleiding hebben, zijn Colombia, Vietnam, Polen, de Filipijnen, Vietnam, India, Nigeria, Australië, de Verenigde Staten en Pakistan. In dat land, waar christenen het moeilijk hebben, is bijna de helft van de 42 broeders in opleiding.

Wijbe Fransen o.p. gaat namens de Nederlandse provincie naar Trogir.

De statistieken zijn verzameld voor het driejaarlijkse generaal kapittel, dat van 22 juli tot 8 augustus wordt gehouden in Trogir, Kroatië.

De orde van de dominicanen kent drie soorten generaal kapittels. Drie jaar geleden vond het keuzekapittel plaats, waar provinciaal oversten en &diffinitoren’ (gekozen vertegenwoordigers van een provincie) de nieuwe magister kozen. Drie jaar daarvoor vond het kapittel van provinciaal oversten plaats. In Trogir komen de diffinitoren samen met magister Bruno Cadoré en zijn socii, die het generaal bestuur vormen.

Namens de Nederlandse provincie gaat Wijbe Fransen o.p. naar het mooie eiland aan de Kroatische kust.

Zie hier voor meer uitleg over het kapittel en hier voor de website over het kapittel.