11 Juli 2013

Klooster Zwolle gaat tienjaarsvisie maken

Ga naar overzicht

Deel op:

a de zomervakantie gaan alle gebruikers van het Dominicanenklooster in Zwolle met de hulp van een &kwartiermaker’ een plan maken voor de komende tien jaar. De uitdaging is om alle goede wil en de talloze ideeën met elkaar te verbinden, en tegelijk kerk en klooster financieel gezond te houden.

Dat staat in Presenteerblad, het tijdschrift van het rectoraat, de geloofsgemeenschap van de kloosterkerk. In datzelfde nummer staat ook het bericht dat het rectoraat afgelopen jaar tien procent verlies maakte op een begroting van drie ton.

Het prachtige klooster in het centrum van Zwolle maakt spannende tijden door. Dit voorjaar vertrok de rechtbank als huurder van een deel van het pand. De kantoorruimte is nog maar ten dele opnieuw verhuurd. Onlangs vertrokken de laatste twee dominicanessen. De jongste dominicaan, tevens rector van de kerk, werd dit voorjaar tot provinciaal overste gekozen en bivakkeert doordeweeks veelal in Berg en Dal. De nieuwe prior van de dominicaanse communiteit werd zelfs uit Rotterdam gehaald.

Niet alles is kwetsbaar in het klooster: de geloofsgemeenschap is relatief groot en zeer betrokken, het gebouw is nog recent gerestaureerd en verkeert in prachtige staat, cursuscentrum het Thomashuis en de activiteiten van jongerencentrum ’t WasDom worden druk bezocht. Tevens is er een oecumenische leefgemeenschap voor studenten in de maak.