23 Juli 2013

Huis voor thuisloze jeugd in de maak

Ga naar overzicht

Deel op:

e fraters maristen en de dominicanessen van Neerbosch werken samen aan een &Huis om te zijn’: een opvangplek voor jongeren tussen de 12 en 17 jaar in Nijmegen. De doelgroep bestaat uit zo’n 70 jonge mensen, voor wie niets geregeld is. &Een open, zwakke plek in de samenleving’, aldus de startnotitie.

Het Stiltehuis in Nijmegen is een van de eerdere initiatieven van de fraters maristen.

De fraters werden enkele jaren geleden gepolst of ze iets voor deze doelgroep konden betekenen. Ze hebben onderzoek gedaan en, zo stelt de startnotitie, die vorige week gepubliceerd is, daarbij werd een groep kinderen / jongeren zichtbaar, die nergens terecht kan.

De hulpverlening (Jeugdzorg) zit verstrikt in een overdosis regulering en is niet in staat letterlijk en figuurlijk ruimte te scheppen voor deze jonge mensen, die &een onorthodoxe benadering’ nodig hebben, aldus de notitie.
De begeleiding die wordt voorgesteld is een vertaling van de spiritualiteit van de fraters Maristen, geactualiseerd in de woorden Aandachtig Aanwezig. Zij trekken daarin samen op met de Dominicanessen van Neerbosch. Deze zustercongregatie in Nijmegen krimpt sterk en doet juist daarom heel gericht investeringen in de samenleving, dichtbij en veraf, passend bij haar spiritualiteit.

De fraters maristen, in Nederland een kleine congregatie van zeven leden, hebben al eerder opmerkelijke initiatieven genomen, soms samen met andere religieuzen. Stichting Moria, een huis voor jongemannen die uit de gevangenis komen; het Stiltehuis en het Huis van Aandacht, die beide geleid worden door jongvolwassenen; en Een reis naar binnen, gesprekken met jongvolwassenen.