25 Juli 2013

Berichten uit Trogir

Ga naar overzicht

Deel op:

ok in Trogir, Kroatië, is het heet, meldt Wijbe Fransen o.p., onze man bij het generaal kapittel. Magister Bruno Cadoré hield er bovendien een warm pleidooi voor de democratie en voor aandacht voor de &broeder coöperator’, dominicanen die niet priester gewijd zijn.

Vivian Boland o.p.

Radio Vaticaan interviewde de Ierse dominicaan Vivian Boland, vicaris van de magister van de Orde. Het gesprek is hier te horen (Engels). Natuurlijk wordt er een beetje opgeschept over de &unieke evangelische en bijna acht eeuwen oude vorm van democratie’.

Wijbe Fransen schrijft: &We logeren in het hotel Sweti Kris (H. Kruis) gebracht. Dit is zeker geen luxe hotel, maar kent een vriendelijke bediening en is vlak aan de zee gelegen. Als we naar de grote zaal tegenover het hotel gaan, bevinden we ons te midden van allerlei badgasten. De 'wereld’ is dus dichtbij en biedt samen met de gehabijte broeders een wonderlijk schouwspel.

Op 100 meter afstand bevindt zich een oud dominicanenklooster(tje) uit de vijftiende eeuw, dat nu onbewoond is, maar waarvan de kapel door ons gebruikt wordt voor de Lauden en Eucharistie en ’s avonds voor de Vespers.

De eerste anderhalve dag waren er plenaire bijeenkomsten. Magister Bruno Cadoré gaf een samenvatting van zijn verslag over de Orde. Naast Bruno’s woorden over democratie in de Orde (&Geen dominantie van de meerderheid over de minderheid, maar veeleer proberen tot een consensus te komen’), trof mij zijn aandacht voor de broeders coöperator.

We zijn met ruim honderd mensen aanwezig. Ik heb het getroffen met een zeer grote kamer, tussen die van Bruno Cadoré en Timothy Radcliffe, een van zijn voorgangers als magister. Dinsdagochtend gaf José Gabriel de Mesa, ex-provinciaal overste van Colombia, een uiteenzetting over het te vieren 800-jarig jubileum van de Orde. Er zou een overvloed van vieringen voor allerlei entiteiten moeten komen in Rome, van bisschoppen o.p. tot monialen, jongeren, etc. Alleen een viering voor de oude confraters ontbrak nog.

Wijbe Fransen o.p.

Een van de commissies zal zich bezighouden met het jubileum en de vernieuwing van de Orde, met o.a. Timothy als lid hiervan. Zijn interventie (&Niet zozeer naar onszelf kijken, maar naar de wereld en zijn uitdagingen’) deed mij goed.

Dinsdagmiddag en de hele woensdag hadden we commissievergaderingen. Zelf zit ik in de commissie voor het gemeenschapsleven, bestaande uit twaalf mensen. Vanwege de tweetaligheid hebben we gedeeltelijk in een Engelse en een Spaanse groep vergaderd.