04 Juni 2013

Lessen voor welwillende kapitalisten

Ga naar overzicht

Deel op:

e crisis die we nu meemaken is fundamenteel, zegt theoloog en lekendominicaan Erik Borgman in Geld en Goed, een boek van journalist Arjan Broers. 'We hebben ons sinds Descartes versmald tot ons denken en nu zelfs tot ons rekenen. Die weg houdt op.’

Erik Borgman (foto RKK)

Volgens Erik Borgman moeten we ook ons aanvoelen, ons verlangen en onze ervaring dat we een antwoord zijn weer serieus nemen. 'In ons persoonlijk leven snappen we dat: we zijn altijd al deel van een zinvol verband, we worden geboren in een verband van relaties dat al bestaat. Daar geven we antwoord op en zo leren we praten, ontwikkelen we ons, gaan we aan de gang. Dat is wat we ten diepste zijn: een antwoord. Maar we geloven niet dat we daar een samenleving op kunnen bouwen.’

In het boek Geld en Goed. Lessen voor welwillende kapitalisten onderzoekt  journalist en theoloog Arjan Broers (tevens redacteur van deze website) wat we kunnen leren van de financiële crisis en van een klein alternatief, Oikocredit. Hij praat met economen, een ethicus, een filosoof en een theoloog over de crisis, om vervolgens via interviews een beeld te krijgen van wat Oikocredit geleerd heeft in een eigen, waarde(n)volle manier van met geld omgaan. Tenslotte trekt hij een aantal conclusies over de economie.

Oikocredit is een vanuit de kerken opgerichte internationale organisatie die financier is van armen in ontwikkelingslanden. Na een moeizame aanloop is de organisatie steeds succesvoller geworden. Sinds 2007, het jaar dat de kredietcrisis begon in de VS, is het beheerde kapitaal zelfs verdubbeld.

Meer informatie:
– de website van Arjan Broers
– een eerder verschenen artikel in VolZin
– de website van uitgeverij Skandalon