03 Juni 2013

Broeders St.-Jan onthullen misbruik stichter

Ga naar overzicht

Deel op:

e stichter van de broeders van Sint Jan, de Franse dominicaan Marie-Dominique Philippe (1912-2006) heeft waarschijnlijk verschillende volwassen vrouwen die hij geestelijk begeleidde seksueel misbruikt.

 De religieuze gemeenschap heeft dat zelf naar buiten gebracht, zo meldt het Katholiek Nieuwsblad.

Marie-Dominique Philippe o.p.

In april besloot het generaal kapittel van de broeders van St. Jan dat het nieuws over het seksueel misbruik, waarover al langer geruchten de ronde deden, naar buiten gebracht moest worden.

Prior-generaal Thomas Joachim stuurde een brief aan de rond 540 leden van de in 1975 gestichte religieuze gemeenschap. Daarin schrijft hij dat beweringen over schendingen van de kuisheid door de stichter ‘consistent en geloofwaardig’ zijn. Ook stelt hij dat de stichter enigszins geïdealiseerd is, maar dat de beweging zich alleen verder kan ontwikkelen op basis van de waarheid.

De broeders van St. Jan begonnen aan de universiteit van Fribourg, Zwitserland. In de zomer van 1975 besloten enkele Franse studenten, die filosofie volgden bij de dominicaner pater Marie-Dominique Philippe, dat zij een  gemeenschap wilden vormen rond een priester van het Franse bisdom Versailles, een oud-student van pater Philippe. De dominicanen hadden hun noviciaat destijds net gesloten, zodat er een nieuwe congregatie werd opgericht: les Frères de Saint Jean.

Klik hier voor het artikel van Katholiek Nieuwsblad.

Klik hier voor de achtergrond van deze congregatie.