07 Mei 2013

Tommy Wieringa dankt André Lascaris

Ga naar overzicht

Deel op:

oor zijn roman &Dit zijn de namen’ won Tommy Wieringa maandagavond 6 mei de Libris literatuurprijs. In zijn dankwoord betrok hij ook &André Lascaris, dominicaan in Huissen’. Hoe zit dat?

Volgens de jury &grossiert Wieringa in schilderachtige beelden, prachtige formuleringen en tot reflectie nodende gebeurtenissen’. Dit zijn de namen is een roman over een groepje vluchtelingen dat hun identiteitspapieren heeft verscheurd. De titel van het boek zijn de beginwoorden van het Bijbelboek dat wij kennen als Exodus.

Klik hier voor het dankwoordje op de website van de NOS. De schrijver bedankte er &André Lascaris, die me op een aantal belangrijke thema’s in het boek heeft gewezen. Hij is – ja, wat is-ie, dominicaan in Huissen’.

Tommy Wieringa leerde André Lascaris kennen toen hij aan Joe Speedboot werkte, het boek waarmee hij in 2005 doorbrak. Wieringa logeerde destijds dikwijls in het gastenkwartier van het Dominicanenklooster in Huissen, om er te schrijven.

Wieringa en Lascaris raakten aan de praat, onder andere over de ideeën van René Girard, waar de dominicaan zeer door geboeid is. Lascaris sprak op de bruiloft van Wieringa en leverde commentaar op eerdere versies van het manuscript van Dit zijn de namen. &Dat ging over ideeën van Girard en over een aantal feiten uit het christendom’, laat Lascaris desgevraagd weten.