31 Mei 2013

Nieuwe coördinator dominicanessen (DSI)

Ga naar overzicht

Deel op:

an 9 tot 16 mei werd in Rome de 7e algemene vergadering gehouden van DSI, het internationale verband van zo’n honderd Dominicaanse congregaties. Meer dan tachtig algemeen oversten of hun afgevaardigden waren aanwezig, onder wie zr. Bep van der Wilk, dominicanes van Neerbosch. Ze kozen onder meer een nieuwe coördinator en bestuur.

Scheidend coördinator, zr. Fabiola Velásquez, bracht verslag uit over haar werk in de afgelopen drie jaar, net als de vijf coördinatoren van de continenten. Onder hen zr. Sara Böhmer, overste van de dominicanessen van Bethanië en scheidend coördinator voor Europa. Zij legde de nadruk op de mogelijkheden om jonge zusters met elkaar in contact te brengen.

De algemene vergadering was gewijd aan de nieuwe evangelisatie en het gesprek over de dominicaanse zending van nu, met bijdragen uit heel verschillende culturen. De Congolese zr. Pétronille Kayiba bijvoorbeeld vroeg zich af of de dominicaanse spiritualiteit een antwoord kan vinden op alle sektes die zich hebben ontwikkeld. En de Iraakse zr. Luma Khuder hield een pleidooi voor het veranderen van ons denken in de manier waarop Jezus dacht: door eigen geloofsverdieping, vertrouwen en persoonlijke ontmoeting komen we tot vrede en vreugde, die we vervolgens willen delen, op allerlei manieren.

Br. Bruno Cadoré, de Magister van de Orde, stelde dat evangelisatie moet teruggaan naar het radicale van het evangelie: nieuw vuur, waarbij de rondtrekkende communiteit van Jezus en zijn apostelen ons voorbeeld zijn. Dat zorgt voor een nieuwe discussie tussen het evangelie en zijn voorkeur voor de minsten enerzijds, en de cultuur in onze globaliserende wereld anderzijds. De dominicaanse familie moet door studie en verkondiging een rol spelen in de opbouw van een gemeenschappelijk geweten, aldus de magister.

zr. Marie Therese Clement o.p.

De manier waarop moet in ieder geval persoonlijk zijn, zo bleek uit de presentatie van br. Eric Salobir, algemeen promotor voor de communicatie van de Orde. Er is weinig vertrouwen in autoriteiten, maar mensen kunnen gezag krijgen doordat ze zichzelf durven te laten zien, ook op sociale media, en zichzelf laten kennen als gelovige.

Op de laatste dag werd zr. Marie Therese Clement, afkomstig van Santa Lucia, gekozen tot internationaal coördinator. Zr. Marie Therese is lid van de van oorsprong Franse congregatie van de dominicaanse missionarissen van Onze Vrouwe van Delivrande. Ze is geboren in Saint Lucia, een klein onafhankelijk eiland in het Caribisch gebied, waar ze overste was van haar congregatie.

De vergadering koos daarnaast ook vijf coördinatoren voor de verschillende continenten. De Noorse zr. Nilsen Else-Brit voor Europa (zij volgt Sara Böhmer op), Rose Marie Riley voor Noord-Amerika, Faustina Jimoh voor (Afrika), Viviana Sisack voor Latijns-Amerika en Tran Thi Sam Marie Constance voor Zuid-Oost Azië.

Klik hier voor meer informatie over DSI. Met dank aan zr. Bep van der Wilk o.p.