01 Mei 2013

Hoogtepunten uit de gregoriaanse traditie

Ga naar overzicht

Deel op:

p align="left">De Nijmeegse Schola Cantorum 'Carolus Magnus’ stelde voor zijn 25-jarig bestaan een boek samen over de hoogtepunten uit de gregoriaanse traditie. Het boek, dat 3 mei wordt gepresenteerd, is tevens een eerbetoon aan de vorig jaar juli overleden dominicaan Augustinus Hollaardt.

De presentatie is op vrijdag 3 mei om 20.00u in de Titus Brandsmakerk aan het Keizer Karelplein in Nijmegen, waar de schola een jubileumconcert geeft.

De gregoriaanse traditie kent een lange en rijke geschiedenis. Zij omvat de oudst genoteerde muziek uit de Europese cultuur. Al vanuit de negende eeuw zijn manuscripten bekend.

Door de eeuwen heen verwaterde het gregoriaans, maar in de negentiende eeuw werd het door de monniken van Solesmes herontdekt en gerestaureerd. Vanaf die tijd werd het de muziek bij uitstek van de katholieke kerk die velen, ook buiten die kerk, ontroerde.

Sinds de introductie van de volkstaal door het Tweede Vaticaanse Concilie raakte het gregoriaans liturgisch op de achtergrond. Niettegenstaande blijft het boeien en inspireren.

Augustinus Hollaardt o.p. (1923-2012) stond aan de wieg van de liturgische vernieuwing in Nederland en leverde vele bijdragen aan de verwezenlijking daarvan. De gregoriaanse Schola Cantorum Karolus Magnus heeft dit boek samengesteld ter gelegenheid van haar 25-jarig bestaan. Naast een eerbetoon aan Augustinus Hollaardt is dit een boek een aanrader voor ieder die zich graag laat inspireren door de schoonheid van de gregoriaanse gezangen.

Het boek is ook een &doe-boek’: Vele gregoriaanse gezangen worden besproken.

Berne Uitgeverij, 220 pagina’s, prijs € 24,95, ISBN 978 90 8972 061 0