05 April 2013

Tolerantie

Ga naar overzicht

Deel op:

olerantie is een koude deugd.

Tolerantie is geen onverschilligheid. Ze is een deugd, een bekwaamheid om anderen als anderen te zien en tegelijk als medemensen te aanvaarden. Het is gemakkelijk te zeggen dat je tolerant bent, als je in feite bijna nooit in aanraking komt met mensen die een andere levensovertuiging en andere normen en waarden hebben.

Ik vermoed dat de meeste mensen ontdekken dat ze minder tolerant zijn dan ze dachten wanneer ze werkelijk 'anderen’ tegenkomen. We moeten die anderen als anderen erkennen en tegelijk als mensen die zijn zoals wij.

Tolerantie is eigenlijk te weinig: de afstand blijft bestaan. Tolerantie is een koude deugd. Er is geen blijdschap dat er verschillen zijn die ons kunnen verrassen en verrijken. We dulden elkaar. We moeten aan de tolerantie voorbij. We hebben er misschien een ander woord voor nodig? Wie heeft er een goede inval?

Slot van de column van André Lascaris op de website Nieuw W!J van het Dominicaans Studiecentrum DSTS.