09 April 2013

Theatinerkirche St. Kajetan, München

Ga naar overzicht

Deel op:

n de rubriek &sporen’ nu eens geen plaats waar de dominicanen verdwenen, maar waar ze gekomen zijn. Toke en Frans van der Heijdt uit Zwolle berichten over de indrukwekkende 17e-eeuwse kerk in München, die sinds 1954 door dominicanen bediend wordt.

Op de Odeonsplatz in München vinden we deze prachtige 17eeeuwse kerk. Hij is gebouwd in opdracht van Keurvorst Ferdinand Maria en zijn vrouw Henriëtte Adelheid van Savoye, uit dankbaarheid bij de geboorte in 1662 van de door hen zo lang gewenste erfgenaam. Deze volgde zijn vader in 1679 op als Keurvorst Maximiliaan II van Beieren.

Het ontwerp is van Agostino Baralli die zich liet inspireren door de Sant’Andrea della Valle te Rome. Na een onderbreking van de bouw in 1690 werd de gevel in 1765-1768 voltooid door François de Cuvilliés.

In de kerk is veel stucwerk te vinden van Giovanni Antonio Vicardi. Voorts is de kerk uiteraard rijkelijk in de barokke en rococostijl gemeubileerd. Deze stijl is in heel München op veel plekken en zeker ook in alle kerken volop terug te vinden, al is het hier niet zo uitbundig als in de paar honderd meter verder gelegen St. Johann Nepomuk, beter bekend als de, naar zijn bouwheer genoemde, Asamkerk.

Aan hetzelfde plein ligt ook de Feldherrnhalle. Dit was de locatie van de mislukte Bierkellerputsch door Hitler in 1923. Tegenover de St. Kajetan ligt de Residenz, de residentie van de Beierse koningen. Dit enorme museumcomplex herbergt ook het Cuvilliés-Theater, het mooist bewaarde rococotheater van Europa.

Aan dít plein, met déze grandeur, ligt dus de Sankt Kajetan, beter bekend als de Theatinerkirche, een verwijzing naar de oorspronkelijke zielzorgers die lid waren van de orde der Theatijnen. Deze orde werd in de 16e eeuw gesticht door Cajetanus (in het Duits Kajetan) van Thiene, de latere paus Paulus IV. De orde wordt daarom ook wel de Cajetaner orde genoemd. Dat deze kerk lijkt op de bovengenoemde kerk in Rome komt doordat deze Sant’Ándrea della Valle de hoofdzetel is van de Theatijner orde.

Cajetanus behoort overigens samen met o.a. Ignatius van Loyola (stichter van de Jezuïetenorde) en Carolus Borromaeus tot de belangrijkste kerkhervormers van de 16eeeuw en zij werden dus zo de belangrijkste wegbereiders van de contrareformatie.

De dominicanen van de Theatinerkirche in München.

De dominicanen kregen in 1954 de opdracht van Kardinaal Faulhaber om de zielzorg voor hun rekening te nemen. De huidige zielzorger, pater Obermeier, probeerde in de Adventsperiode 2012 – toen wij de kerk bezochten – de kerkgangers ervan te overtuigen dat het leven om meer gaat dan commercie, flonkerende kinderogen en een harmonieus familieleven. Het gaat er veel meer om de hoop op het komende heil levend te houden.

Klik hier voor de website van de Theatinerkirche.

Door Toke en Frans van der Heijdt. Overgenomen uit &Presenteerblad’, tijdschrift van de parochie van het Dominicanenklooster Zwolle. 

Klik hier voor meer dominicaanse sporen in binnen- en buitenland. Of doe zelf mee en schrijf de redactie!