17 April 2013

Muskens: 'Leren kijken naar de ziel van alles'

Ga naar overzicht

Deel op:

p 17 april stierf Tiny Muskens, de vroegere bisschop van Breda, 77 jaar oud. De Vlaamse dominicaan Jos Smeets diepte een open brief op die hij eerder aan Muskens schreef. En Arjan Broers, redacteur van deze website, herinnert hem &als een man van grote werkkracht, nieuwsgierigheid, koppigheid en onverwachte ontroering’.

Bisschop Tiny Muskens in zijn geliefde Indonesië, zomer 2003. Foto Arjan Broers.

Jos Smeets o.p. werd door Muskens in 2003 benoemd als pastor voor West-Zeeuws-Vlaanderen.

&Het sterkst sprak mij het verhaal aan over de manier waarop U uw ambt als bisschop probeerde te beleven. Vooral de symboliek waarmee U zich niet enkel aan de katholieken van uw bisdom, maar aan de hele samenleving presenteerde, zei méér dan duizend woorden. Dat beeld van die bisschop uit Breda, die voor de camera poseert met een door een arme drommel legaal gestolen brood, nog lang gebrand blijven op het collectieve netvlies van Nederland. Samen met die uitzending waarin U een etmaal het leven deelt van zwervende daklozen. Of een synagoge en een moskee bezoekt. Of… of…

Het meest trof me het citaat van dat ouderpaar dat hun kind liet dopen. U gebruikte een zin eruit als inspiratie voor de viering van 150 jaar bisdom Breda: Leren kijken naar de ziel van alles. Zij schreven hun kind: “Wij willen je leren kijken naar de ziel van alles wat je in je leven zult tegenkomen. Zo hopen we dat je je niet zult blindstaren op de dingen hoe ze lijken te zijn, maar dat je kunt doordringen tot de waarheid van alles, de ziel, Gods bedoeling.” Ik wens u toe dat U die Ziel van alles mag ontdekken en ervaren als een stuwende Geestkracht tot over de grens van het aardse leven heen.’

Arjan Broers, redacteur van deze website, schreef samen met Tiny Muskens de biografie Wees niet bang en het afscheidsboek Opmaat tot Eeuwigheid. Hij schreef een eerbetoon op zijn eigen website en een In Memoriam op de website Katholiek.nl