15 April 2013

Maandagmorgen, half tien: levensles

Ga naar overzicht

Deel op:

oy Clermons is lekendominicaan en pastor in psychiatrisch ziekenhuis De Grote Beek in Eindhoven. Op een maandagmorgen zit hij aan tafel met een zwaar gehandicapte man, om te praten over het leven. &Niet moeilijk doen.’

Deze column is ontleend aan Geloven Onderweg. Dominicaans tijdschrift voor bezinning, bezieling en beweging.

Ik zit aan tafel tegenover een man van 49. Hij wilde graag een gesprek met me: 'Over het leven en hoe dat soms gaat,’ zo vertelde hij me in het begin. Ik ken hem al lang, al vanaf dag e?e?n dat ik werkzaam ben op de Grote Beek. Zo af en toe (1 à 2 keer per jaar) wil hij een individueel gesprek. Hij zit in een rolstoel, is fysiek erg beperkt door een ernstig brommerongeluk in het verleden. Spreken gaat zeer moeizaam, verstaan doe ik hem nauwelijks. Zijn gedragsproblemen naar aanleiding van dat ongeluk hebben hem in de psychiatrie doen belanden.

'Niet moeilijk doen,’ antwoordt hij op mijn vraag hoe hij omgaat met zijn leven hier op de Grote Beek. 'Het leven gebeurt toch wel, je moet mee,’ zegt hij. En zo ontstaat een langzaam gesprek over hem en zijn leven en hoe hij zich daarin beweegt. Ik moet soms wel tien keer gissen naar wat hij zegt en bedoelt. Ik lijk me daar ongemakkelijker bij te voelen dan hij. Met grote donkerbruine ogen kijkt hij me aan en glimlacht. Hij knikt geduldig ja of nee op mijn giswerk en lacht regelmatig wanneer ik de plank mis sla.

Natuurlijk is hij boos geweest, ook op God. Op mijn vraag hoe hij God weer teruggevonden heeft zegt hij: 'Door met mijn moeder te praten,’ en hij lacht weer. 'Tevreden,’ voegt hij eraan toe. Ik kijk in de fonkelende ogen van een fysiek beperkte en zeer moeizaam sprekende man, die niemand de schuld geeft van wat hem in zijn leven is overkomen en die met enige mildheid naar zichzelf kijkt. Die zich niet vastklampt aan beelden over hoe het had kunnen zijn en zich ook niet gek laat maken door het beeld van een weinig rooskleurige toekomst.

Roy Clermons

Zo krijg ik op een maandagochtend om half tien levenslessen van een man die God terugvond door met zijn moeder te praten. De dooddoener: 'Doe niet zo moeilijk,’ klinkt uit zijn mond als een levenswijsheid die het waard is om op een tegeltje aan de muur te hangen.

Klik hier voor meer informatie over dit tijdschrift. U kunt zich via die link abonneren, momenteel is er een aanbieding: €15,- voor een jaar of € 25,- met een welkomstgeschenk.