04 April 2013

Kees Keijsper socius van de provinciaal

Ga naar overzicht

Deel op:

ud-missionaris Kees Keijsper is de komende vier jaar de socius van provinciaal overste René Dinklo. In die functie zal hij de provinciaal terzijde staan. Omdat de provincie kleiner wordt en het bestuurswerk afneemt, zal dit geen volledige bestuurstaak meer zijn.

Kees Keijsper o.p.

Volgens de constituties van de dominicanen (voor de kenners: artikel 376) moet de provinciaal overste een socius hebben: een metgezel die hem terzijde staat in het bestuur van de provincie.

In vroeger tijden had de provinciaal overste een socius naast zich die intensief betrokken was bij het bestuur en allerlei taken overnam. Hij werd ook wel co-provinciaal genoemd, een functie die volgens de constituties niet bestaat.

Nu de provincie kleiner wordt nemen ook de bestuurlijke taken af. René Dinklo heeft daarom gekozen voor een medebroeder die al in Berg en Dal woont, in de communiteit naast het provincialaat. Kees Keijsper, die in augustus terugkeerde van bijna een halve eeuw in Zuid-Afrika, is gemakkelijk beschikbaar voor raad en daad, terwijl hij ook zijn eigen activiteiten kan ontplooien.