03 April 2013

'Jezus was gewoon de eerste psychoot'

Ga naar overzicht

Deel op:

p Witte Donderdag, de dag dat The Passion op tv een groot publiek trok, werd ook in psychiatrisch ziekenhuis De Grote Beek in Eindhoven het lijdensverhaal verteld. Lekendominicaan en pastor Roy Clermons doet verslag. 'Dit doet meer dan welke therapie ook.’

Roy Clermons

Een van de jonge patiënten zei het een aantal maanden geleden treffend: ‘Als Jezus vandaag in Eindhoven zou leven, zou hij hier op de Grote Beek zitten. Hij hoorde toch stemmen, van God? Hij moest toch dingen doen, omdat God dat tegen hem zei? Jezus was gewoon de eerste psychoot.’

Er werd hard om gelachen, ook door mij, maar wel een beetje als een boer met kiespijn. Want ergens had hij gelijk. De zonderlinge figuur die anders is, er anders uitziet, die breekt met de normen van wat normaal is, wat hoort, die is al gauw ‘outcast’, hoort er niet bij. Dat is toch nog steeds zo?

‘Tegenwoordig krijg je daar pilletjes voor, als je stemmen hoort’, voegde hij er nog aan toe. ‘Ja en 2000 jaar geleden werd je aan het kruis geslagen’, dacht ik. En we nagelen mensen nog steeds aan het kruis, in figuurlijke zin. Mensen in de psychiatrie hebben een groot kruis te dragen, maar niet altijd zichtbaar voor de buitenwereld. En die kruisverhalen verdienen het om verteld te worden.

The NEXT Legend

Bovenstaande tekst was een deel van de inleiding van The NEXT Legend, een eigentijds passiespel met de ‘kruisverhalen’ van jonge mensen in de psychiatrie over hun lijden, hun worsteling, hun verdriet, maar ook over hun hoop en verwachting. Het was een vervolg op het succesvolle The Legend of my survival dat in 2012 plaatsvond in de kapel van de Grote Beek. Deze locatie was toen al te klein voor de grote toeloop van publiek en dit jaar werd uitgeweken naar de grote zaal van het conferentiecentrum die ook nu afgeladen vol was.

The Passion in Den Haag, die te zien was op tv, haalde het niet bij The NEXT Legend. Prachtige teksten, eigen gemaakte raps, alles op basis van hun eigen levensverhaal, begeleiding van professionele musici, professioneel licht en geluid, zelfgemaakte decors in de zaal en 200 man publiek: cliënten, personeel, managers.

De Eindhovense rapper Fresku.

Het werd afgesloten door een optreden van de Eindhovense rapper FRESKU! Zijn muziek en teksten gaan eveneens over de worsteling die een mens met zijn leven kan hebben. Ook hij put hieruit eigen ervaring en sloot zo ontzettend goed aan bij de optredens van de cliënten. De reacties na afloop waren lovend. Mensen waren ontroerd, stil, enthousiast, allen diep onder de indruk.

Meer dan therapie

Een van de behandelaren die aanwezig was zei na afloop: ‘Wat jullie hier doen met die jongeren, doet meer dan welke therapie dan ook.’ Het was bijzonder om te zien hoe zeer kwetsbare jonge mensen het lef hebben om voor 200 mensen te zingen en te rappen hoe moeilijk en miserabel het leven is geweest tot nu toe en hoe ze daarin hun weg proberen te vinden.

De manier waarop dit eigentijdse passiespel is vormgegeven sluit zo aan bij hun belevingswereld dat het hun de mogelijkheid biedt om hun diepste emoties en belevingen voor het voetlicht te brengen.

Echtheid en waarachtigheid zijn sleutelwoorden die ik als lekendominicaan daaraan koppel. Het is fantastisch om je vak als geestelijk verzorger zo neer te zetten. Op de Grote Beek is het het gesprek van de dag!