21 April 2013

Drie Nederlandse dominicanen in Friezenkerk

Ga naar overzicht

Deel op:

rie Nederlandse dominicanen gingen vandaag voor in de Eucharistie in de Friezenkerk in Rome: rector Tiemen Brouwer, provinciaal overste René Dinklo en Luuk Jansen, die lid is van de Ierse provincie. Samen herdachten ze de eerste rector van de Friezenkerk: de afgelopen week overleden oud-bisschop Tiny Muskens.

De Kerk der Friezen is een van de bijzonderste plekken van Rome: op een steenworp afstand van het Sint Pietersplein is een trapje dat naar een pleintje leidt waar een kleine kerk aan ligt. Tiny Muskens, destijds rector van het Nederlands College, zorgde er in de jaren tachtig voor dat de kerk werd gerestaureerd en een Nederlands katholiek centrum werd.

Elke zondag wordt hier om half elf de Eucharistie gevierd in het Nederlands, met na het slotlied het zesde couplet van het Wilhelmus. De kerk wordt bezocht door Nederlanders die in Rome wonen en werken en door een steeds wisselend aantal pelgrims. De dominicaan Tiemen Brouwer, die tevens biechtvader is in de Maria Maggiore-basiliek, is rector van deze kerk.

Vlnr: Luuk Jansen, René Dinklo, Tiemen Brouwer.

&De kerk was overladen vandaag’, schrijft provinciaal René Dinklo. &Zoals ook het Sint Pietersplein weer vol staat met mensen op zondag (voor de zegen) en op woensdag voor de audiëntie, want de nieuwe paus spreekt toegankelijk taal.’

Mgr. Tiny Muskens, 1935-2013

Voorganger Tiemen Brouwer o.p., rector van de Friezenkerk, las aan het begin van de Mis het in memoriam voor over Muskens. René Dinklo was concelebrant en Luuk Jansen vervulde de rol van diaken, waartoe hij in februari is gewijd.

Muskens, die dinsdag wordt begraven in zijn geboorteplaats Elshout, werd herdacht als de man die zich &met grote energie en doorzettingsvermogen heeft ingezet om de kerk van de Heilige Michaël en Magnus, ook wel genoemd de Friezenkerk, “terug te winnen” voor de Nederlanders.’

Muskens kwam vrijwel elk jaar terug om voor te gaan en &oude banden weer aan te halen. De laatste jaren werd hij begeleid door een goede vriend of kennis, die hem bijstand verleende. Zijn laatste bezoek was op 28 juni 2011, Sacramentsdag.’

Katholiek Nederland TV had zaterdag een special over Muskens.

Met dank aan Teresa Murkens, vrijwilligster Friezenkerk Rome, voor de foto’s.