08 Maart 2013

'Verrassend zijn mensen en hun relaties'

Ga naar overzicht

Deel op:

en ambtsdrager kan homorelaties zegenen, als daarom gevraagd wordt en hij signalen krijgt dat Gods zegen op deze relatie rust. Maar dat maakt zo’n zegening nog geen sacrament, schrijft Theo Koster o.p. in de nieuwe editie van tijdschrift TGL.

door Theo Koster o.p.

Verrassend zijn de mensen en hun relaties, zo begint het artikel van dominicaan en studentenpastor Theo Koster in de nieuwe TGL. Hij weet daar zelf van, omdat hij homoseksueel is en daar geen geheim van maakt. Als woordvoerder van het Werkverband van Katholieke Homopastores liet hij al eerder weten soms relaties tussen twee mannen of twee vrouwen te zegenen.

Acceptatie en zelfrespect?

Homoseksualiteit is voorgegeven, vindt Koster, het is geen keuze of voorkeur. Volgens de catechismus van de rooms-katholieke kerk zijn homo’s &geroepen tot kuisheid’: aan hun homo zijn kunnen ze niets doen, maar homoseksuele daden worden afgewezen.
Dat blijft een moeizame combinatie, schrijft Koster. &Ofschoon de catechismus benadrukt dat deze mensen met respect, begrip en fijngevoeligheid behandeld moeten worden, roept zij het tegendeel op: je wordt als homoseksuele mens vies van jezelf. Het bevordert niet wat het zou moeten doen: acceptatie en zelfrespect. De kerk doet in deze niet anders dan grote delen van onze samenleving doen: met een boogje om homoseksuele mensen heen lopen.’

Vondst

Theo Koster herkent zich in Jan van Kilsdonk, die homoseksualiteit &een vondst van de Schepper’ noemde. Een bevestigende houding is van groot belang, soms zelfs van levensbelang. Bekend is dat homoseksuele jongeren veel vaker bezig zijn met zelfmoord dan hun heteroseksuele leeftijdsgenoten.
Acceptatie en recht doen – het is geen wonder dat veel homoseksuele mensen zo intens religieus zijn, vindt Koster. &De kans is groot dat je in dit proces God tegenkomt, de God die anders blijkt te zijn dan je dacht of wat je geleerd is.’

Herkennen

Het is de kunst van de voorganger om Gods nabijheid te herkennen in en tussen concrete mensen, vindt  Koster. Het zegenen van een relatie tussen twee mannen of twee vrouwen is echter geen huwelijk en geen sacrament, vindt hij, want dat bepaalt de kerk.
Niettemin kan een voorganger soms in geweten niet anders besluiten dan met een zegening te bevestigen wat een stel en de mensen in hun omgeving ervaren: dat er zegen rust op een liefdesrelatie tussen twee concrete mensen.

Klik hier voor meer informatie over dit nummer van TGL.

Klik hier om het hele artikel te lezen (pdf): TGL maart 2013 Theo Koster.