04 Maart 2013

Twee dominicaanse kardinalen bij conclaaf

Ga naar overzicht

Deel op:

an de drie dominicaanse kardinalen zullen er twee deelnemen aan het conclaaf, dat binnenkort in Rome zal beginnen. De kardinalen kiezen dan uit hun midden de nieuwe paus, als opvolger voor de afgetreden Benedictus XVI.

Georges Cottier o.p.

De Zwitserse kardinaal George Marie Martin Cottier o.p. is geboren in 1922 en is dus te oud om deel te nemen aan het conclaaf. Hij was de pauselijke theoloog, traditiegetrouw een dominicaan, tot hij in 2005 werd opgevolgd door zijn Poolse medebroeder Wojciech Giertych o.p.

De Oostenrijkse kardinaal Christoph Schönborn o.p. (68) is aartsbisschop van Wenen. Hij stamt uit een adellijk geslacht en is officieel ook graaf. Zijn familie bracht door de eeuwen heen veel bisschoppen en aartsbisschoppen voort.

Christoph Schönborn o.p.

Schönborn studeerde theologie, filosofie en psychologie en kreeg onder meer les van Joseph Ratzinger, de zojuist afgetreden paus. Hij studeerde tevens Slavische en Byzantijnse theologie. In 1963 werd hij dominicaan en had een wetenschappelijke carrière tot hij in 1995 de in opspraak geraakte aartsbisschop Groër opvolgde. In 1998 werd hij kardinaal gecreëerd.

De slimme en diplomatieke Schönborn gold in 2005 als papabili, pauskandidaat, maar het is niet waarschijnlijk dat opnieuw een Duitstalige paus zal worden gekozen. Bovendien is Schönborn geplaagd door vele vraagstukken: het schandaal van seksueel misbruik heeft ook in Oostenrijk veel verontwaardiging opgeroepen. Daarnaast is er een dissidente beweging van kerkcritici, onder wie ook priesters.

Dominik Duka o.p.

De Tsjech Dominik Duka o.p. is pas een jaar kardinaal. Hij is 69 jaar en sinds 2010 aartsbisschop van Praag.

Duka moest in 1975 zijn priesterambt neerleggen op bevel van het communistische bewind van toenmalig Tsjechoslowakije. Daarom werkte hij tot 1989 in de metaalfabrieken van Pilsen. Ondergronds bleef hij echter actief als priester en leidde hij ook nieuwe dominicanen op.

Daarom zat hij in 1981 en 1982 enige tijd in de gevangenis, samen met onder anderen de dichter Vaclav Havel. De twee werden nauw bevriend en bleven dat na de val van het communisme, toen Havel president werd. Duka leidde ook de uitvaart van Havel, eind 2011.