15 Maart 2013

'Toekomst vind ik niet door vast te houden'

Ga naar overzicht

Deel op:

ia deze website, twitter en e-mail werd René Dinklo haast bedolven onder de felicitaties na zijn benoeming tot provinciaal overste van de Nederlandse dominicanen. Maar wie is deze jongste der dominicanen? Een kennismaking.

René Dinklo o.p.

Op het nieuwsbericht van de benoeming van René Dinklo volgde zo’n veertig felicitaties. Medebroeders, zusters uit verschillende congregaties, lekendominicanen, parochianen uit Zwolle en noem maar op. Uit alle reacties spreekt waardering voor de persoon van de nieuwe provinciaal en vreugde om de keuze.

Daarnaast reageerden nogal wat mensen via e-mail, bijvoorbeeld bisschop Gerard de Korte, die de gemeenschap in Zwolle goed kent en René in 2005 tot priester wijdde, Vivian Boland o.p. en Brian Pierce o.p. van het internationale hoofdbestuur van de Orde, en de twee jonge Nederlanders die in Ierland en Canada bij de dominicanen zijn ingetreden: Luuk Jansen o.p. en Rick van Lier o.p.
‘Mensen hebben verwachtingen en ik voel me hierdoor gedragen’, zegt René hierover. ‘Een beter welkom kan ik me niet voorstellen.’

Kernwoorden

René beschouwt bevrijding als het sleutelwoord voor zijn geloof en zijn roeping. ‘Het verhaal van het volk van Israël draait om bevrijding en heel het optreden van Jezus staat in dat teken’, schrijft hij in de rustige uurtjes van het kapittel in Huissen.
In zijn optreden beschouwt René zich als een man van het harmoniemodel. ‘Ik probeer goed te luisteren naar wat anderen zeggen en probeer dat op waarde te schatten. Dat helpt mij enorm in mijn besluitvormingsproces. Ik ga meestal niet over één nacht ijs.’

Een ander belangrijk woord voor hem is ruimte, schrijft hij. ‘Ik heb de overtuiging dat ikzelf het best functioneer in een omgeving waar ruimte is en ik denk dat het ook voor anderen geldt. In ieder geval ervaar ik in de orde van de dominicanen veel ruimte, zonder dat het omslaat in onverschilligheid.’
‘Vastigheid vind ik door de kunst van het loslaten. Toekomst vind ik niet door vast te houden, maar juist door los te laten. Dat opent ruimte voor iets nieuws. En de eeuwige gelofte kan ik tot nu toe gestand doen, niet door nadruk te leggen op het vasthouden van die gelofte, maar door de wetenschap dat ik die iedere dag zou kunnen loslaten.’

Levensloop

1965 – Op 24 juni 1965 geboren in Sittard, als jongste in een gezin met twee zonen. Hij groeit op in Olst, aan de IJssel, en gaat in Deventer naar de middelbare school.

1987 – Diploma HEAO in de economisch-juridische richting aan de hogeschool Windesheim te Zwolle. Daarna werk als gemeente-ambtenaar in Ubbergen (bij Nijmegen) en later Coevorden.

1993 – Gaat als postulant en daarna novice in het dominicanenklooster van Huissen wonen.

1994 – Eerste professie. Begin studie theologie in Nijmegen.

1997 – Grote professie.

1998 – Verhuizing naar Zwolle, in een kleine communiteit tegenover het dominicanenklooster. Werk als docent levensbeschouwing aan een middelbare school, naast de studie.

2001 – Afstuderen in de theologie, afstudeerrichting exegese van het Nieuwe Testament. Vertrek naar Brussel, naar de nieuwe internationale communiteit aldaar. Benoeming tot lid van het consilie van de Nederlandse provincie van de dominicanen en van de financieel-economische adviesraad.

2003 – Terugkeer naar Zwolle, om te werken als pastorale kracht in de rectoraatskerk van het dominicanenklooster.

2005 – Tot priester gewijd door bisschop Gerard de Korte, op 5 november, in de eigen kloosterkerk. Benoemd tot rector.

2006 – Gekozen tot prior van het klooster in Zwolle.

2009 – Herkozen als prior van het klooster in Zwolle.

2013 – Gekozen tot provinciaal overste van de Nederlandse Dominicanen.