08 Maart 2013

TGL over kerk en seksualiteit

Ga naar overzicht

Deel op:

erk en seksualiteit: een moeizame relatie. Zo heet het nieuwe themanummer van het Vlaams-Nederlandse tijdschrift TGL. Want de problemen zijn niet van de laatste jaren, maar wortelen in een eeuwenoude visie op seksualiteit.

Het seksueel misbruik in de kerk is niet beperkt tot de lage landen of tot de westerse wereld. Het is evenmin een fenomeen dat enkel de laatste jaren veel wonden en pijn heeft veroorzaakt. De wortels reiken veel dieper. Ze hebben te maken met een kerkbeeld en een visie op seksualiteit die eeuwen oud zijn. Het betreft bovendien denkbeelden die zich beroepen op de Bijbel, die door het kerkelijk beleid op gezagsvolle wijze wordt geduid.

Van een vrije, open gedachtewisseling of van een confrontatie van verschillende visies over kerk en seksualiteit is eeuwenlang geen sprake geweest. Het duurt tot Vaticanum II (1962-65) en Humanae Vitae (1968) eer hierin enige verandering komt. Vanaf die tijd wordt de kloof tussen de kerk met haar visie op seksualiteit en de vigerende cultuur steeds groter.

Met bijdragen van onder meer Theo Koster o.p., Erik Borgman en Anke Bisschops. Klik hier voor meer informatie en bestellingen.