10 Maart 2013

'Geen successen geboekt, wel voldoening gekregen'

Ga naar overzicht

Deel op:

iet Magnin was amper terug uit Curaçao toen hij bij het vorige kapittel gekozen werd als socius (co-provinciaal) van de dominicanen.

In de laatste dagen van deze functie kijkt hij terug. ‘Ik voelde me toch in een spinnenweb zitten, waar ik niet van los van wilde of kon komen.’

Het vierjaarlijkse kapittel van de dominicanen, dat komende week in Huissen wordt gehouden, kiest woensdag een nieuwe provinciaal overste én een co-provinciaal. Samen vormen zij het dagelijks bestuur van de provincie.

Provinciaal Ben Vocking treedt na acht jaren af, zijn socius Piet Magnin (1939) na vier jaren. Een vraaggesprek met de laatste, de eerste komt dinsdag op deze site aan het woord.

Piet Magnin o.p.

Wat is uw grootste succes of genoegen geweest?

‘Ik geloof niet dat ik successen heb geboekt, maar ik heb wel voldoening gekregen in het wel en wee van de provincie. Na jaren in het buitenland geweest te zijn was het dikwijls aangenaam de medebroeders opnieuw te leren kennen. Ik heb dat ervaren in de maandelijkse bijeenkomsten van de alleenwonenden, zowel in Utrecht, Amsterdam als Oosterhout.’

Wat is niet gelukt of betreurt u?

‘Ik was er niet op uit om dingen te laten lukken, omdat daarvoor de tijd voorbij is. We zijn een oudere provincie geworden en daar ben ik ook realistisch mee omgegaan. Ik betreur het dat we zo moeilijk een andere richting konden aangeven, waar meer broederlijkheid in te vinden was. Mijn vroegere ervaringen in de West waren daar debet aan. Velen van ons woonden daar alleen, maar toch hadden we een goede band onderling.

Waar kijkt u naar uit en waar hebt u zin in?

‘Het lijkt me prettig dat ik weer eens mijn eigen wegen kan gaan bepalen. Ik voelde me de laatste jaren toch wel in een spinnenweb zitten, waar ik niet van los van wilde of kon komen. En ik hoop een tijd te krijgen waarin ik me nog op mijn manier kan inzetten voor de confraters die aandacht en attentie op prijs stellen.’

Wat zult u missen?

‘Ik was vier jaar geleden verguld met het vertrouwen dat mijn broeders in mij stelden. Ik heb een goede tijd gehad, al heb ik best moeten omschakelen. Nu ik een beetje door de wol geverfd ben, heb ik geweldig veel waardering voor Ben, die voor mij een voorbeeld is geweest in zijn onvoorwaardelijke inzet.’

Wat zult u zeker niet missen?

‘Ik geef daar geen antwoord op. Dat zal de komende tijd blijken!’

Wat wenst u uw opvolger toe?

‘Veel begrip en invoelingsvermogen – en de kunst om ondanks alles positief te blijven denken.’