14 Maart 2013

'Bid voor mij en wees barmhartig'

Ga naar overzicht

Deel op:

aus Franciscus bezocht de ochtend na zijn verkiezing eerst de St. Maria Maggiore, om te bidden bij Maria in de oudste aan haar toegewijde kerk ter wereld. Hij gaf er de dominicaanse biechtvaders van de basiliek de hand, onder wie de Nederlander Tiemen Brouwer. Een ooggetuigenverslag.

door Tiemen Brouwer o.p., biechtvader en rector van de Friezenkerk in Rome.

Het eerste bezoek buiten het Vaticaan van de nieuwe paus gold vanmorgen de St. Maria Maggiore. In de kapel van de Madonna bad de paus. Wij waren erbij tegenwoordig: de kanunniken, biechtvaders en andere prelaten. Daarna konden we een voor een hem de hand schudden.

De paus was heel vriendelijk en ontspannen. Hij vroeg ieder persoonlijk voor hem te bidden en ons biechtvaders de barmhartigheid in het biechtsacrament toe te passen. Het verdere &personeel’ van de basiliek stond opgesteld in een van de zijschepen en even dreigde de Heilige Vader door het andere zijschip weer te vertrekken, geleid door z’n Vaticaans escorte.

Maar toen begon men te klappen, hij liep naar de mensen toe, het waren er een kleine veertig. Het mooie vond ik dat al deze mensen niet in een rij een voor een naar hem toekwamen, maar zich rond hem verdrongen en hij er de tijd voor nam hen allen te begroeten.

Paus Franciscus bidt in de Maria Maggiore.

In het gezelschap was ook pater Lombardi (ook een jezuïet, net als de paus), de woordvoerder van het Vaticaan die op z’n blocnote aantekeningen maakte. Hij zag er nogal vermoeid uit vanwege de drukte van de afgelopen weken.

Gisteravond stond ik wat achteraan op het St. Pietersplein, maar je kon beter voor de tv zitten, want dan zie je alles veel beter. Op het plein was het kil en het miezerde, in de verte kon je de paus nauwelijks zien, en je hoorde maar half wat er werd omgeroepen.

Daarna heb ik de Friezenkerk opengemaakt om de pers binnen te laten, verslaggevers en cameramensen van verschillende omroepen. Zij hebben er kardinaal Eijk ontmoet en hem geïnterviewd.

De 13e maart was een heel bijzondere dag, vooral ook omdat ik overdag naar Bracciano ben gegaan, waar een van de zusters dominicanessen van Bethanië, zr. Elisabeth, haar 90ste verjaardag vierde. Er waren familieleden en medezusters uit Nederland overgekomen. We hebben de H. Mis gevierd en gezellig bij elkaar gezeten. Zr. Marjolein Bruinen kwam daar binnen met de mededeling dat er op het kapittel in Nederland &witte rook’ was geweest en dat René Dinklo provinciaal is geworden. Voor mij een emotioneel moment!