13 Maart 2013

13-3-13: nieuwe provinciaal en nieuwe paus

Ga naar overzicht

Deel op:

p dezelfde dag dat de dominicanen in Nederland hun jongste broeder René Dinklo kozen tot hun nieuwe provinciaal overste, kozen de kardinalen de Argentijnse jezuïet Jorge Bergoglio tot paus. De leden van het kapittel zagen Franciscus I op televisie verschijnen.

De – inmiddels al half leeggelopen – huiskamer van Huissen, waar de RKK-uitzending gevolgd is.

Om half acht zit iedereen in de woonkamer van de communiteit van Huissen gespannen voor de televisie. Er is witte rook geweest, de vraag is nu wie het geworden is en welke naam de nieuwe paus kiest.

Als de naam van de paus bekend gemaakt wordt is er eerst wat verwarring. Net als op het St. Pietersplein in Rome zijn de broeders verrast: er is een niet-Italiaan gekozen, een man van 76 die niet echt in de lijstjes van papabile kardinalen meer fungeerden.

Bij het verschijnen van de paus op het balkon komen de spontane reacties: &Wat is hij klein’, &Net als Messi, die Argentijnse voetballer’, &Je ziet hem denken: dat hadden jullie niet gedacht, hè?’

De paus maakt een zegenend gebaar, voorzichtig en misschien wat aarzelend. &Dat kan beter’, reageren de doorgewinterde voorgangers. De live-uitzending wordt aandachtig gevolgd. &Hij kijkt wat benauwd’, zegt de een. &Weet je wel hoe hoog dat balkon is?’, zegt een ander invoelend.

Een jezuïet in een dominicaans habijt (de pausen dragen wit sinds de dominicaanse paus Pius V) ; dat lijkt de broeders goed te doen. Waarderend klinken de reacties als de paus het Onze Vader en het Wees Gegroet bidt. &Mooi en eenvoudig!’

Als de paus in stil gebed buigt, wordt het ook in de huiskamer heel stil. Tot slot geeft de paus zijn zegen aan &alle mensen van goede wil’. Er klinkt instemmend gebrom. De paus heeft een eerste goede indruk gemaakt. Uiteindelijk staat hij er ontspannen bij en Franciscus, dat is zonder meer een mooie naam.

Met dank aan lekendominicaan Karin Bornhijm