28 Februari 2013

'Vrouwen hebben geen priesterschap nodig'

Ga naar overzicht

Deel op:

De missie van de vrouw in de kerk is de man ervan te overtuigen dat macht niet het belangrijkste is in de kerk, zelfs niet sacramentele macht.’ Wojciech Giertych, de pauselijke theoloog, traditiegetrouw een dominicaan, legt nog één keer uit waarom vrouwen geen priester kunnen worden.

De Poolse dominicaan Wojciech Giertych deed zijn uitspraken in een interview in het Amerikaanse tijdschrift de National Catholic Reporter. Het artikel werd in de week na de bekendmaking van het terugtreden van paus Benedictus XVI gepubliceerd. Giertych werd in 2005 door deze paus aangesteld.

De pauselijke theoloog, altijd een dominicaan, heeft de taak om alle toespraken en teksten van de paus van tevoren te lezen en ervoor te zorgen dat ze vrij zijn van doctrinaire fouten.

Paus Johannes Paulus II verklaarde in 1994 de discussie over vrouwen in het priesterambt voor definitief gesloten, maar daar houdt niet iedereen zich aan. Vandaar dat NRC de pauselijke theoloog vroeg het nog eens uit te leggen.
Volgens Giertych is het essentieel dat God niet alleen mens, maar een mannelijk mens is geworden. Daarom kan een priester, die als beeld van Christus fungeert, alleen een man zijn.

Vervolgens reflecteert de pauselijk theoloog op het verschil tussen de geslachten. Hij zegt bijvoorbeeld dat mannen beter geschikt zijn voor de priesterlijke taak van overdracht van de geloofsleer, omdat ze eerder in filosofische termen over God denken. Priesters houden op een mannelijke manier van de kerk, omdat ze zorg hebben voor de structuur ervan, voor de gebouwen en of het dak niet lekt.

Vrouwen zijn beter in staat om Gods nabijheid waar te nemen en een relatie met God aan te gaan. &Vrouwen hebben een speciale toegang tot het hart van Jezus’, zegt Giertych. En dat komt natuurlijk ook weer omdat Jezus een man is. &Vrouwen hebben het priesterschap helemaal niet nodig’!, concludeert Giertych.

Zelf lezen? Hier vindt u het artikel.