05 Februari 2013

Theo Menting regisseert 'Vastelaovendconcerten'

Ga naar overzicht

Deel op:

omend weekend barst het carnaval los, vooral in de zuidelijke provincies. Van 1-9 februari geeft het Limburgs Symfonie Orkest Vastelaovendconcerten in acht theaters. Lekendominicaan en kerkmusicus Theo Menting verzorgde de regie. &Prediker heeft gelijk: voor alles is een tijd’.

door Karin Bornhijm

Theo Menting in de folder van de concerten.

Zestig jaar geleden startte onder leiding van de vader van André Rieu de traditie om in de week voorafgaand aan het Carnaval Vastelaovendconcerten te geven. Twee jaar geleden werd Theo Menting door vriend en dirigent Joost Smeets gevraagd om deze concerten te regisseren.

Theo stelde meteen voor om de klassieke concerten te voorzien van een verhaallijn. Dit jaar vertelt het verhaal dat een groot orkest op zoek gaat naar een nieuwe repetitieruimte. Een dorpscafé neemt hen gastvrij op, maar vergeet dat ze aan nog meer verenigingen onderdak moet bieden. Een eenvoudig verhaal met grote en hilarische gevolgen.

Echt plezier

Carnaval is onderdeel van de katholieke traditie en Theo, die opgroeide in de Achterhoek, vierde dit feest van jongs af aan mee. 'We zijn geroepen om het goed te hebben met elkaar’, vertelt hij, &en daar hoort vrolijkheid en plezier maken ook bij.’

&Carnaval is geen gemaakt plezier, carnaval zoekt de humor op en houdt een spiegel voor; zo kunnen mensen lachen om zichzelf en om elkaar. Tijdens carnaval worden zaken uitvergroot, waardoor het absurd én tegelijkertijd gerelativeerd wordt. Uiteraard wordt ook de actualiteit op de korrel genomen.’

&Vreugde en plezier horen net zo bij het leven als verdriet en pijn. Daarom is het goed om even uit je dak te gaan, voordat je de periode van bezinning, de vastentijd, ingaat. Prediker (3,4) vertelt ons ook dat er voor alles een tijd is: een tijd om te huilen en om te lachen, om te rouwen en om te dansen’, aldus Theo.

Geloof en theater

Voor Theo Menting, in het dagelijks leven coördinator muziek, liturgie en cultuur in het Dominicanenklooster Huissen, is het regisseren van de carnavalsconcerten een vorm van verkondiging. In de verhaallijn laat hij zien wat er in onze maatschappij gebeurt en hoe dicht vreugde en verdriet bij elkaar liggen.

Het carnavalsconcert is en blijft een klassiek concert, maar naast de grap zijn er ook serieuze en ontroerende stukken. &Theater wil mensen raken en wil die emotie tot expressie brengen. Geloof en theater gaan samen, wanneer ze proberen op te sporen waar het in het leven om gaat.’

Meer informatie op: http://www.lso.nl/