20 Februari 2013

Kort nieuws

Ga naar overzicht

Deel op:

et aankomende kapittel, een diakenwijding in Ierland, 22 nieuwe acolieten in Zwolle en de formele overdracht van Huize Betlehem in Nijmegen: vier berichten uit het netwerk van Dominicaans Nederland.

Ben Vocking o.p., provinciaal overste

Kapittel op komst

Elke vier jaar houdt de Nederlandse provincie van de dominicanen kapittel, dit jaar van 10 tot 16 maart in het klooster in Huissen. Daar wordt gesproken over het beleid van de afgelopen vier jaar en de komende vier jaar, en wordt een nieuw bestuur gekozen. Provinciaal overste Ben Vocking legt na acht jaar zijn functie neer.

Deze website zal u op de hoogte houden van de besprekingen over de belangrijkste onderwerpen.

 

Diakenwijding in Ierland

Luuk Dominiek Jansen (midden) na de diakenwijding met zijn twee medebroeders.

De Nederlander Luuk Dominiek Jansen, dominicaan in Ierland en af en toe correspondent voor deze site, is op 17 februari met twee medebroeders diaken gewijd. Het is een stap op weg naar de priesterwijding, over anderhalf jaar. U kunt een verslag (in het Engels) en foto’s bekijken op de website van de Ierse dominicaanse roepingen. Wie Luuk wat beter wil leren kennen kan ook een eerder gepubliceerd artikel op deze site bekijken.

 

Zwolle werft 22 (!) nieuwe acolieten

Het rectoraat Thomas van Aquino in Zwolle – de kerkgemeenschap die verbonden is aan het Dominicanenklooster – heeft een reputatie in de omgang met kinderen en jonge mensen. Er zijn allerlei activiteiten voor hen, van kindernevendienst en &kloosterbende’ tot jongerencentrum ’t WasDoM, ook in het klooster te vinden.

Maar in één keer 22 nieuwe acolieten werven… dat mag best een prestatie heten. In de kerstvakantie werd een leuke middag gehouden voor 55 kinderen vanaf acht jaar, die allemaal per brief én per telefoon persoonlijk waren uitgenodigd. 25 van hen kwamen op de middag af, en kregen er uitleg, een speurtocht langs allerlei spannende plekken van het klooster en de kerk, en oliebollen met chocomel toe. In parochieblad Presenteerblad vraagt het pastorale team de andere leden van de kerk om de 22 nieuwe acolieten – want zo veel gaven zich op na de kennismaking – niet te streng te beoordelen op hun nieuwe taak. &We geven de kinderen de mogelijkheid te ervaren dat ze écht bij de kerk horen’, schrijft pastor Corinne van Nistelrooij.

 

Huize Betlehem overgedragen

Hospice huize Bethlehem in de Nijmeegse benedenstad.

Sinds 23 december is het vroegere klooster van de Zusters Dominicanessen aan de Anthoniusplaats in Nijmegen om niet overgedragen aan de nieuwe eigenaar. Het huis is al tien jaar in gebruik als hospice en was in beheer van de dominicanen, tot er definitieve eigenaar gevonden zou worden. Het huis is nu eigendom van de Stichting Vrienden van het Hospice Huize Bethlehem.
Korte tijd later overleed zr. Willibrorda van Nunen, de laatste zuster van deze congregatie.