05 Februari 2013

Hallo!

Ga naar overzicht

Deel op:

allo! Deze Boodschap is voor jou persoonlijk!

Wat koop je ervoor als je in de morgen iemand ontmoet die tegen je zegt: &Als de dag begint, dan zeggen we “goedemorgen”.’ Je moet natuurlijk zeggen: &Ik wens jou een goede morgen!’

De groet of wens is voor jou persoonlijk. We zeggen ook wel eens ’hallo!’ Waarschijnlijk goed bedoeld, maar hallo is eerder een signaal, geen groet. Maar we staan er meestal niet eens bij stil.

Lucas weet dat. Als hij de eerste zinnen van zijn Evangelie schrijft staat er niet: Hallo! Ik heb alles eens uitgezocht en wat ik te weten ben gekomen kun je nu lezen. Dat is beslist niet uitnodigend en zeker niet persoonlijk. Luister hoe Lucas begint :

Het leek me een goed idee om alle gebeurtenissen, die over Jezus van Nazaret verteld worden, nog eens vanaf het begin nauwgezet na te lopen. Daarom heb ik alles nog eens voor je onderzocht en het voor jou, beste Theofilus, op een rijtje gezet. Dan kun je het nalezen en er je voordeel mee doen als leerling van Jezus Christus!

Ik heb de plechtige briefstijl uit oude tijden vereenvoudigd, dat wel, maar de bedoeling blijft gelijk. De naam Theophilus betekent 'jij wordt door God bemind’. Dat is persoonlijk. Dát is de evangelist Lucas. Wat hij heeft opgeschreven is bedoeld voor ieder van ons persoonlijk.

(…)

Zo begon Ernst Marijnissen o.p. zijn preek bij Nehemia 8,2-10; Lucas 1,1-4+4,14-21, op 27/1 in de kloosterkapel Huissen.