08 Januari 2013

Zilveren jubileum bisschop Raúl Vera Lopez

Ga naar overzicht

Deel op:

p 4 en 5 januari vierde de Mexicaanse dominicaan Raúl Vera Lopez dat hij 25 jaar geleden bisschop werd gewijd. Het bisdom organiseerde een feest voor deze opvallende en vrijmoedige kerkleider, die vanwege zijn opstelling verschillende prijzen kreeg en in aanvaring kwam met het Vaticaan.

&Wij reageren op de tekenen van de tijd door met de kracht van de Geest een profetische kerk te bouwen’, zo karakteriseerde het bisdom de feestelijke viering met conferenties en getuigenissen van onder andere bevrijdingstheologen Jon Sobrino s.j. en Gustavo Gutierrez o.p.

José Raúl Vera López werd geboren in Acámbaro, Guanajuato, op 21 juni 1945 in een eenvoudige familie van ondernemers. Als kind droomde hij ervan om brandweerman te worden, hij was rusteloos en ondeugend en kreeg de bijnaam rode vanwege zijn haar.

Met steun van zijn zussen studeerde hij vanaf zijn zeventiende aan de universiteit van Mexico-City. Hij is een van de weinige Mexicaanse bisschoppen met een seculiere universitaire opleiding. Hij studeerde scheikundige techniek en daarna, als jonge dominicaan, filosofie en theologie, in Mexico en Bologna. Hij werd studentenpastor en kreeg in 1995 de moeilijke taak het bisdom van Chiapas mede te gaan leiden. In die streek woedde de opstand van de Zapatisten

Raúl Vera begon hier op te komen voor de gemarginaliseerde en onderdrukte oorspronkelijke bewoners van het land. Het Vaticaan vond zijn opstelling te kritisch en ofschoon hij recht van opvolging had, werd hij in 1999 overgeplaatst naar Saltillo. Hij legde zich hierbij neer maar begon vanuit zijn nieuwe diocees op te komen voor de rechten van met name mijnwerkers, migranten en homoseksuelen. Vooral om dit laatste werd hij, na protesten van rechtse katholieken en politici in Mexico, in 2011 door het Vaticaan ter verantwoording geroepen.

Raúl Vera blijft echter de macht bekritiseren. Hij beschuldigde president Felipe Calderón dat hij zich niet als een katholiek gedroeg en veroordeelde het autoritaire optreden van president Pena Nieto. Daarin is hij een navolger van de beste postconciliaire bisschoppen van Latijns-Amerika als Hélder Câmara en Arnulfo Óscar Romero.

Hij ontving in 2010 de mensenrechtenprijs Rafto en was een van de vier laatste kandidaten voor de Nobelprijs voor de Vrede van 2012. De viering van zijn jubileum was volgens verslaggevers een viering die wortelt in het Oude Testament: een openbare, plechtige en zinvolle viering.

Klik hier voor de (langere) Spaanse tekst met foto’s. De controverse met het Vaticaan in 2011 staat hier beschreven, en hier de open brief die de Nederlandse dominicanen en lekendominicanen hem destijds stuurden.

Met dank aan Antoon L. Boks o.p.