16 Januari 2013

Retraite in Beaufort

Ga naar overzicht

Deel op:

uud van Gisteren en Nelleke Vonk zijn aspirant-lekendominicanen. In 'Op de Stadsdam’, het tijdschrift van de geloofsgemeenschap rond de kloosterkapel van Huissen, schreef Ruud een verslag van een retraite in het Franse klooster van moniale dominicanessen Notre Dame de Beaufort.

Ruud van Gisteren

Vrijwillig in je vakantie elke dag om kwart voor zes opstaan?! Geen kranten, geen radio of TV, geen internet of e-mail. Waarom doet iemand dat?

Als mijn wekker op onze kamer in het gastenverblijf in alle vroegte afloopt, heb ik eigenlijk weinig tijd om dat te overwegen. Immers om tien voor half zeven luidt de klok van de kapel die dag voor de eerste keer. En ik heb dan nog maar tien minuten om de laatste dingen te doen voordat Nelleke en ik met de opgaande zon in de rug naar de kapel wandelen.

Precies om half zeven begint voor mij deze week een heel ander ochtendritueel dan gewoonlijk door het jaar heen: de liefdevolle zang van de zusters trekt ons naar de kapel voor de eerste viering van de dag: de metten.

(…)

Aan het eind van de middag zoeken we elkaar weer op en bespreken gezamenlijk onze ervaringen. Dagelijks wordt tussen half vijf en half zeven door zuster Inconsequentia het tijdstip bepaald voor de vespers. Dit is het enige gebedsmoment waarvan het aanvangstijdstip om onverklaarbare redenen dagelijks wisselt; niemand weet waarom.

De zusters bidden het Onze Vader.

Het hele reis- en retraiteverslag is hier te downloaden: Verdichting van de stilte in Beaufort – Ruud van Gisteren

Klik hier voor meer informatie over de lekendominicanen en hier voor de website van de dominicanessen van Beaufort. Klik hier voor meer dominicaanse sporen in binnen- en buitenland.