24 Januari 2013

'Leven gaat voortdurend buiten mijn vel uit'

Ga naar overzicht

Deel op:

arin Kasdorp maakte een interview met dominicaan, pastor en Johanneskenner Jan Nieuwenhuis (1924) voor de Dominicuskrant, het blad van de Amsterdamse Dominicusgemeente. Het gesprek is zo boeiend dat het jammer is het in te korten. Enkele fragmenten en een pdf dat u kunt downloaden. 'De dood bestaat niet.’

‘Psalm 90 zegt: Het leven van een mens is zeventig jaar, als hij sterk is tachtig. Het meeste is kommer en kwel. Ik zal dat gaan bestrijden.’

‘De meeste mensen denken dat ze logisch denken, maar doen dat helemaal niet. Wat is ruimte? Je neemt ruimte in. Tijd? Tijd bestaat niet. Wat wel bestaat is: duur. Maar dat is iets heel anders. Ik ga voort van iets naar iets.’

‘Ook het woordje oud is een denkmaaksel. Het duren gaat gewoon door. Oud ben je eigenlijk niet. Je duurt nogal.’

‘De huidige trend gaat te veel uit naar wat mensen willen. Ik vind het nu te makkelijk. Je hoort tegenwoordig wel “Ik neem de Bijbel op de koop toe”, maar waar kom je dan eigenlijk voor? Dat is niet alleen mijn uitgangspunt, maar ook het visioen. Het is belangrijk de diepte in te gaan.’

‘De kerk van Petrus, de piramide, is vermolmd, er is niets meer van heel. Petrus heeft altijd de tweede plaats, hij snapt niks, weet niks. De piramideachtige kerk met één iemand aan het hoofd, is passé.’

‘Ik ben een optelsom van wat honderden mensen aan mij hebben gedaan. Dat woord leven: dat is niet iets biologisch. Leven gaat voortdurend buiten mijn vel uit, daar bestaat je hele bestaan uit. Veel meer dan een vel waar iemand in zit. Ik vind het een moedige daad van die Grieken dat ze dat hebben gezegd: Tijd en dood bestaan niet.’

Wat bestaat er? Ik Ben?
‘Daarom is het een godsnaam: Ik Ben.’

Zou je nog iets willen?
‘O, ik heb mijn wil aan God gegeven, dat weet je.’


Download en lees hier het volledige interview: Jan Nieuwenhuis interview Karin Kasdorp

Zie ook: ‘De dood bestaat niet?’: vier leerhuisbijeenkomsten.
Zie ook: Laatste kans op Johannes de Ziener.