04 Januari 2013

4 januari: H Zedislava Berkowna (1220?-1252)

Ga naar overzicht

Deel op:

Vandaag is de liturgische feestdag van Zedislava, een huismoeder uit de familie van het slot Lämbeck bij Gabel, in het Boheemse Sudetenland (Tsjechië), lid van de Derde Orde (tegenwoordig lekendominicanen geheten).

Op 17-jarige leeftijd werd Zedislava uitgehuwelijkt aan Gallus Deutsch-Gabel, met wie ze vier kinderen kreeg. Ze ontpopte zich als een weldoener en geneesvrouw voor armen en zieken. Met haar man stichtte ze een Johannieter Gasthuis en voor de dominicanen bouwde ze een klooster in Gabel. Ze werd lid van de Derde Orde van Dominicus, zoals de lekendominicanen toen heetten. Volgens de verhalen had ze een slecht huwelijk en had ze veel te stellen met het ruwe karakter van haar man.

Ze stierf in 1252, betreurd door velen, onder wie ook religieuze en burgerlijke autoriteiten. In 1907 werd ze zalig verklaard en in 1995 door paus Johannes Paulus II heilig verklaard. Ze is patrones van Bohemen, Mährm en Gabel en van armen, zieken, van het gezin en van de dominicanessen.