10 Januari 2013

10 januari: Z. Ana de los Angeles (1602-1696)

Ga naar overzicht

Deel op:

eze in Peru bekende en vereerde dominicaanse moniale werd op driejarige leeftijd al aan de zorgen van deze zusters toevertrouwd. Vandaag is haar feestdag.

Ana werd op 26 juli 1602 geboren in Arequipa, als dochter van de Spanjaard Sebastiaan Monteagudo de la Java en de Peruaanse Francisca de Ponce de León. Ze was de vierde van acht kinderen en werd op driejarige leeftijd al aan de dominicaanse monialen toevertrouwd voor haar opvoeding.

Onder protest van haar ouders, die haar weer naar huis probeerden te halen, trad ze op veertienjarige leeftijd in bij de monialen, onder de naam Ana de los Angeles. Ze leefde hier nog bijna zeventig jaar en was er kosteres, novicenmeesteres en priorin. Ze stond bekend om haar intense gebedsleven, boetvaardigheid en liefdadigheid. Ze gaf raad aan mensen binnen en buiten het klooster, zowel rijken als armen.

Na een ziekbed van tien jaar, ze was blind en raakte verlamd, stierf ze op 10 januari 1686, 83 jaar oud. Ze werd in 1985 zalig verklaard. Haar klooster (Santa Catalina Monastery) is bekend als een monument van kunst en vroomheid en trekt jaarlijks duizenden bezoekers en toeristen.

Trailer van een film over Ana.

Lezingen: Tb. 12, 6-13; Psalm 33,2-11; Lc 10,38-42.

Klik hier voor de dominicaanse heiligenkalender.